Proprietățile din Londra sunt preferatele fondurilor suverane de investiții: piața imobiliară londoneză a atras sume de patru ori mai mari decât cea din New York, aflată pe locul doi în preferințele guvernelor străine. Qatar este cel mai important dintre jucătorii imobiliari, urmat de Kuweit, China și Norvegia.

35769-the_shard.jpgLondra a fost și rămâne un oraș atractiv pentru investitorii imobiliari, indiferent că este vorba despre companii private sau programe de stat. De-a lungul anului trecut, numai fondurile suverane de investiții au pompat circa 8,9 miliarde dolari în piața imobiliară londoneză, capitala Regatului Unit atrăgând 44% din totalul investițiilor făcute de guvernele străine pe mapamond, potrivit unui studiu efectuat de Real Capital Analytics.

Qatar, clientul cu cele mai mari investiții în piața imobiliară din Londra

Deși este o țară mică (1,8 milioane locuitori), Qatar are greutate pe scena internațională, datorită bogățiilor sale naturale și a fondului suveran de investiții, care este printre cele mai mari din lume. Așa că nu este de mirare că statul arab investește sume amețitoare în orașul cu cea mai bine cotată piață imobiliară din Europa. Guvernul Qatarului deține unele dintre cele mai cunoscute simboluri londoneze sau zgârie-nori faimoși pe plan internațional, precum turnul The Shard, magazinul Harrods sau Satul Olimpic. Qatar este cel mai important investitor din peisajul real estate din Londra: în ultimii trei ani, statul arab a achiziționat aici proprietăți în valoare de circa 6,3 miliarde dolari.

În încercarea de a diversifica economia bazată pe industria petrolului, Kuweit investește sume importante în proprietăți imobiliare, astfel că Londra nu putea lipsi de pe listă: statul arab a cheltuit 2,7 miliarde dolari doar pe proiectul More London, ce se întinde pe o suprafață de 5,3 hectare. Aici se regăsește Primăria, clădiri de birouri, magazine, restaurante, cafenele, un amfiteatru, dar și o zonă pietonală.

China este o altă țară care crede că proprietățile imobiliare londoneze au potențial. Fondul său suveran de invetiții a plătit nu mai puțin de 1,2 miliarde dolari pentru complexul de birouri Chiswick Park, de unde își desfășoară activitățile companii de renume precum Discovery, Starbucks sau Paramount.

Dintre statele europene, Norvegia se mândrește cu cel mai activ fond suveran de investiții. În ultimul an, guvernul norvegian a investit sume importante în capitala britanică: a cumpărat o bucată importantă din Pollen Estate (din zona centrală Mayfair), pentru care a plătit nu mai puțin de 544 milioane dolari Bisericii Anglicane.

Clădirile-simbol din Londra sunt vânate de investitorii din toată lumea, întrucât potențialul lor nu este zdruncinat de dificultățile economice, subliniază specialiștii companiei Real Capital Analytics. Capitala britanică reușește să aibă în continuare cel mai activ sector real estate din Europa, atrăgând astfel cele mai mari investiții. Manhattan se află pe locul doi în topul preferințelor fondurilor suverane de investiții (în ultimul an, sectorul real estate a atras investiții în valoare 2,3 miliarde dolari), urmat de Los Angeles (1,5 miliarde dolari).

ARTICOLE RECOMANDATE

 

 

18 November 2014