Raiffeisen Bank, a treia bancă locală, a dezvoltat o variantă proprie de credite ipotecare similare cu cele vândute în cadrul programului guvernamental "Prima casă", după ce şi-a epuizat plafonul de garanţii alocat în etapa de anul acesta.

17133-6-radu-topliceanu-cv.jpgBanca a avut alocate garanţii în valoare de 25 mil. euro (al treilea plafon ca mărime după cele ale BCR şi BRD).

Noul credit se adresează, ca şi cele prin "Prima casă", clienţilor care nu deţin alte locuinţe. De altfel, banca spe­ră să îi convingă să ia acest credit şi pe cei care au depus documentaţia pentru un împrumut prin "Prima casă", dar nu vor mai prinde garanţiile oferite de stat.

Creditul "Prima ta locuinţă Raiffeisen" vine la o dobândă de 5,95% pe an la euro şi este vândut promoţional, din 21 martie până în 20 iunie. Clienţii care îşi încasează veniturile printr-un cont curent deschis la Raiffeisen au o dobândă preferenţială, de 5,55% pe an. Dobânda este calculată în funcţie de indicatorul Euribor la şase luni plus o marjă de 4,7 puncte procentuale (respectiv 4,3 puncte pentru clienţii cu conturi de salarii). Banca percepe o taxă de evaluare de 90 de euro şi un comision unic de 90 de euro, astfel că dobânda anuală efectivă ajunge la 6,14% pe an.

"Rămânem fideli principiului de a oferi acest produs promoţional pentru achiziţionarea primei locuinţe şi tocmai de aceea am făcut tot posibilul să păs­trăm parametrii creditului cât mai apropiaţi de cel cu garanţie de la stat", spune Radu Topliceanu, director executiv aria clienţi persoane fizice la Raiffeisen.

La creditele prin "Prima casă" dobânda era calculată în funcţie de indicatorul Euribor la trei luni, plus o marjă de 3,5 puncte (sau 3 puncte pentru clienţii cu conturi de salarii). Astfel, dobânda ajungea la 4,5% pe an, respectiv 4,01% pe an. Dincolo de diferenţa de dobândă de aproape 1,5 puncte procentuale, şi avansul adus de client trebuie să fie mai mare. Astfel, Raiffeisen acceptă să finanţeze cel mult 85% din valoarea imobilului achiziţionat, faţă de 95% în programul "Prima casă".

Potrivit unui exemplu de calcul furnizat de bancă, la un credit de 40.000 de euro, rambursabil în 25 de ani, rata lunară este de 229 de euro. Reprezentanţii băncii afirmă că rata este similară cu cea la un credit similar luat în "Prima casă", având în vedere că la acesta clientul ar trebui să plătească şi comisionul anual al Fondului de Garantare.

În oferta standard, Raiffeisen percepe dobânzi de 6,75% pe an (sau 6,15% pe an pentru clienţii cu conturi de salarii) la creditele ipotecare "Casa ta".


Sursa

21 March 2011