Cursul valutar a adus probleme tuturor posesorilor de credite în monedă străină, anul acesta. Indiferent dacă este vorba despre contracte de împrumuturi în euro, dolar american sau franc elvețian, toți posesorii lor au început să plătească rate mai mari. Există însă o categorie privilegiată de clienți bancari: cei cu împrumuturi în lei. Pentru ei, o bună parte din anul trecut a fost dificilă, dar începutul lui 2015 a adus rate mai mici, iar acum se așteaptă scăderea dobânzilor.

36243-ghiseu_lei.jpgAnul acesta a început cu un curs nefavorabil pentru toți posesorii de credite în monedă străină, indiferent dacă a fost vorba despre cei cu credite în euro, dolari sau franci elvețieni. Încă din prima zi a anului, leul s-a depreciat față de dolarul american, continuând trendul ultimelor luni ale lui 2014. Aceeași situație s-a întâlnit și în cazul francului elvețian, care a încheiat anul trecut mult mai puternic decât leul, anticipând situația dramatică în care au ajuns posesorii acestor credite în prima lună a acestui an. Per total, leul s-a depreciat cu 0,5%, ceea ce nu este neapărat îngrijorător, dacă ne raportăm la traiectoriile altor monede.

BNR a ținut permanent mâna pe cursul valutar, iar derapajele leului au fost unele mici. Per total, în ultimul an, performanța monedei naționale a fost una relativ bună. Spre exemplu, zlotul a piedut 4% iar forințul, 8%, în același interval d etimp. De asemenea, este de remarcat și faptul că leul nu a fost impactat puternic de tandemul euro-dolar, care s-a mișcat agresiv. Tocmai de aceea considerăm că și de aici înainte, planurile anunțate de BNR să fie viabile, respectiv să nu vedem deprecierile dincolo de 4,50 lei/euro altfel decât în cazuri izolate”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ioana Mântuleasa, expert financiar Thomas Finance.

Clienții cu credite în lei au traversat o perioadă mai dificilă anul trecut

Pentru cei care au jucat precaut și au contractat credite în lei, statististicile momentului sunt pozitive. Aceștia sunt o categorie favorizată a momentului, sunt singurii clienți bancari care au de achitat rate mai mici. Acest lucru este explicat prin faptul că indicatorul de referință ROBOR la 3 luni, a scăzut în ultimele trei luni ale anului 2014 cu 1,3 puncte procentuale, potrivit datelor furnizate de BNR. Dar și pentru ei, aceasta este o situație recentă.

În ultimele luni, ROBOR a fost văzut sub nivelul de 2%, ba chiar la 1,6, în condițiile în care la începutul lui 2014 vorbeam despre un ROBOR la 2,33%. În ultima parte a anului, ratele celor cu credite în lei chiar au crescut, când același indice se apropiase de valoarea de 3%. În ultimul trimestru al lui 2014 însă, indicele s-a redus cu 1,3%” explică expertul financiar.  

Începutul anului înseamnă recalcularea dobânzilor creditelor în lei, pentru persoanele fizice

Începutul anului este un moment crucial pentru creditele în lei: este perioada recalculării de dobândă, pentru contractele de credit pentru persoane fizice. Calculele experților estimeză o diminuare a dobânzilor cu 1,3%. Oficialii BNR au anunțat oficial că, orice urmează, banca centrală este pregătită să intervină rapid. Potrivit acestora, moneda locală nu s-a depreciat, ci doar a pierdut din apreciere, ca o reacție la factori externi. Totuși, există un set de riscuri, iar BNR se pregătește pentru scenarii mai puțin optimiste.

Grecia este un pericol mare, care trebuie avut în vedere și de către România. Cu siguranță, noi, la Banca Națională, îl avem în vedere. Eu nu cred ca se va întampla nimic, dar riscul există și ne pregătim să gestionăm orice fel de risc. Spre deosebire de alte bănci centrale, nu avem niciun instrument blocat. Dacă despre BCE s-a spus în presa occidentală că nu mai are gloanțe, noi avem suficiente, pe mai multe tipuri de armament”, a explicat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, leul ar trebui să rămână la nivelul de 4,5 euro și anul acesta, așa cum a stat și anul trecut, în ciuda unor fluctuații. Legat de acest lucru, Isărescu a subliniat că o variație de cinci puncte procentuale nu trebuie să fie catalogată drept apreciere sau depreciere a monedei nationale.

CITEȘTE ȘI:

 

2 February 2015