Proprietarii apartamentelor construite înainte de 2007 vor avea mai puţine bătăi de cap în ce priveşte obţinerea certificatului energetic. Şi asta pentru că, în cazul vânzării/închirierii unui apartament construit înainte de 2007, se poate întocmi un certificat de performanţă energetică fără a implica auditarea energetică a întregii clădiri.

sursa:www.imopedia.roPentru clădirile noi, construite după 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se predă la recepţia lucrărilor. De asemenea, toate blocurile de locuinţe care sunt supuse reabilitării termice obţin un astfel de certificat.

"Costul certificării energetice a apartamentului, stabilit în condiţii de piaţă, raportat la aria utilă a apartamentului, reprezintă un procent nesemnificativ în raport cu cheltuielile stabilite în condiţiile legii pentru efectuarea tranzacţiei şi nu influenţează semnificativ preţul acesteia.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei respinge categoric speculaţiile apărute pe piaţa imobiliară care pun pe seama elaborării certificatelor energetice creşteri ale preţurilor locuinţelor de până la 10%" se arată într-un comunicat emis de biroul de presa al ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat şi prin eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută).

Potrivit MDRL, majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2/an.

În acest context, ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2/an şi a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

Proprietarii de apartamente din blocuri de locuinţe vor fi obligaţi să prezinte aceste certificate, începând cu anul viitor, potenţialilor cumpărători sau chiriaşi certificatele privind performanţa energetică a imobilelor, odată cu intrarea în vigoare a legii 372/2005 pentru certificarea energetică a apartamentelor.

 

Asta deşi notarii şi reprezentanţii ARAI au cerut amânarea termenului de aplicare a legii cu cel puţin şase luni.

17 December 2009