De la începutul acestui an, au existat aproape în fiecare zi cutremure considerabile, cu magnitudine cuprinsă între 2 și 4,5 grade pe scara Richter. În plus, zilnic se petrec alte cinci-șase cutremure mici, cu magnitudine care variază între 0,2 și 0,4 grade Richter. Potrivit statisticilor, un cutremur important este iminent, în viitorul apropiat, iar autoritățile au început să pregătească Bucureștiul pentru eventualitatea unui asemenea eveniment. În cazul unui cutremur major, bucureștenii vor putea găsi refugiu în 12 școli, câte două în fiecare sector și pe stadionul Arena Națională. Acestea sunt în proces de amenajare pentru situații de calamitate, la fel cum este deja și centrul de coordonare pentru echipajele de intervenție.

36544-cutremur.jpgPrima grijă a Primăriei București, în caz de cutremur, o reprezintă locuitorii clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic. Ei formează categoria cea mai expusă pericolului seismic, motiv pentru care Consiliul General al Municipiului București a aprobat ca toți acești proprietari că primească truse de prim ajutor pentru situații de urgență. Deja au fost distribuite aproape 5.000 de truse, dintr-un total de 6.000, către locuitorii a 119 imobile. Trusele care vor rămâne în plus, în urma acestui demers, vor ajunge la cele 12 școli, precum și în alte zone în care Primăria va amenaja tabere de sinistrați. În acest sens, există deja un acord semnat între Primăria Municipiului București și Inspectoratul Școlar București, prin care sălile de sport ale școlilor vor fi transformate în spații de cazare pentru persoanele sinistrate.

Prin acest acord, 12 școli, respectiv câte două pentru fiecare sector al Bucureștiului, au fost complet utilate și dotate cu echipamente și materiale necesare situațiilor de urgență, post-evenimente: paturi de campanie, pături, generatoare, lanterne, tărgi. Sălile de sport aferente celor 12 școli ce vor forma taberele de sinistrați asigură o capacitate de aproximativ 4.500 locuri. În cadrul aceluiași proiect, PMB va săpa și amenaja puțuri de apă de mare adâncime, pentru asigurarea de surse independente de apă potabilă”, a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Școlile folosite pe post de refugiu, în cazul unui seism major sunt:

  • Școala nr. 45: Calea Dorobantilor nr. 145, sector 1
  • Colegiul Tehnic Material Rulant pt. Transport Feroviar: Calea Giulesti, nr 10, sectorul 1
  • Școala nr. 40 Strada Periș 27, sector 2
  • Liceul Iulia Hașdeu Bulevardul Ferdinand I 91 sector 2
  • Școala nr. 80: Calea Dudești, nr.191, sector 3
  • Colegiul Anghel Saligny Bd. Nicolae Grigorescu, nr. 12, sector 3
  • Școala nr. 165 Aleea Slatioara, nr. 8, sector 4
  • Școala nr. 96 Strada Rezonanței 2, sector 4
  • Școala nr. 103: Str. Vigoniei, nr. 3-5, sector 5
  • Școala nr. 143: strada Banu Maracine nr. 16, sector 5
  • Liceul Lovinescu: Str. Valea lui Mihai nr. 6, Sector 6
  • Școala nr. 117: Str. Fabricii nr. 22, sector 6

Pe Stadionul Național vor fi amenajate 12.600 de paturi și 16.500 de saci de dormit

Și stadionul Arena Națională a fost pregătit, pentru eventualitatea unui cutremur devastator. Acesta a fost dotat cu 12.600 de paturi de campanie, 16.500 de saci de dormit, vase pentru pregătirea și servirea mâncării.

Arena Națională a fost aleasă pentru adăpostirea posibililor sinistrați în caz de situații de urgență, pentru că se află în administrarea Primăriei. Poate gazdui un numar mare de persoane sinistrate, respectiv până la 25.000, este situată într-o zonă relativ apropiată de centrul Capitalei, dispune de căi facile de acces, infrastructură internă complexă și modulară care include toalete, cabinet medical, spații de depozitare etc., posibilitatea campării extern-intern, ceea ce face facila camparea indiferent de anotimp”, a explicat Sorin Oprescu.

Pentru a coordona optim o asemenea situație, Primăria Municipiului București lucrează la implementarea Sistemul de Management al Situațiilor de Urgență la nivelul Municipiului Bucuresti (SMSU). Acesta va funcționa într-un centru operativ care este deja finalizat și va fi pus în funcțiune în următoarele două luni, cel mai târziu.

Implementarea proiectului va permite, în timp real, identificarea, procesarea și furnizarea unor decizii și metode de intervenție optime, care să evite și, pe cât posibil, să reducă pierderile umane și materiale, în cazul situațiilor de urgență la nivelul Municipiului București”, explică edilul-șef al Capitalei.

Totodată, Primăria Capitalei a achiziționat și a predat deja către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Municipiului București-ILFOV o serie de materiale și echipamente necesare desfășurării în bune condiții și in timp optim a intervențiilor. Acestea includ, printre altele, autospeciale, echipament de scafandru, drujbe, motopompe sau lanterne. Valoarea investițiilor făcute în acest sens, în intervalul 2013 – 2014, a fost de 3 milioane lei, TVA inclus.

CITEȘTE ȘI:

10 March 2015