Compania de construcţii Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, a fost asaltată încă din primele săptămâni ale acestui an cu 15 solicitări de deschidere a procedurii de insolvenţă venite din partea unor furnizori care au de recuperat datorii pentru lucrări executate în ultimii doi ani.

23346-iordache_01_b6e1aab4db.jpgPe rolul Tribunalului Giurgiu, unde este înregistrată compania lui Nelu Iordache, au apărut în luna ianuarie şi în prima săptămână din februarie 15 cereri de insolvenţă la adresa Romstrade. Întârzierea plăţilor către furnizorii de talie mică şi mijlocie este o practică extinsă la nivelul întregii economii româneşti în ultimii ani de criză, chiar dacă marile companii rulează anual contracte de sute de milioane de euro. În cele mai multe cazuri, datoriile sunt de ordinul sutelor de mii de lei, dar de aceste sume atârnă decizia de continuare a activităţii în rândul firmelor mici.

Din acest motiv, în ultimii ani, micii furnizori au utilizat cererea insolvenţei ca o armă împotriva marilor companii şi de cele mai multe ori sumele datorate sunt recuperate înaintea declanşării procedurii de insolvenţă.

„Am furnizat păcură pentru Romstrade şi nu ne-am încasat banii de peste şase luni. Întârzierea este mare dacă se ţine cont că jumătate din banii datoraţi sunt împrumutaţi. Trebuie să îmi acopăr cu ei o serie de găuri. Noi le-am solicitat insolvenţa, dar procesele comerciale durează, iar noi avem de suferit dacă nu ne încasăm aceşti bani. Ei ne-au arătat acte care dovedesc că au bani disponibili în conturi, dar nu vor să ne elibereze sumele datorate. Am mai vorbit şi cu alţi furnizori ai Romstrade şi sunt mai mulţi în situaţia aceasta“, spune Stelian Neagu, administratorul distribuitorului de produse petroliere Stelian Media.  Compania are de recuperat de la Nelu Iordache circa 100.000 lei.

În aceeaşi situaţie este şi Nicolae Cioclei, administratorul Cibul Euro Petroşani, furnizor de utilaje de construcţii. Compania omului de afaceri hunedorean a furnizat către Romstrade macaralele necesare lucrărilor la proiectul Transalpina. El are de recuperat din urmă cu doi ani circa 50.000 de lei.

„Le-am cerut insolvenţa pentru că ştim că altfel nu avem cum să recuperăm aceşti bani. Ei aşa procedează cu toţi furnizorii mici şi nu sunt singurii. Noi am cerut insolvenţa şi la Astaldi. Chiar dacă pentru ei aceste sume nu înseamnă nimic, pentru noi pot însemna o condamnare la moarte dacă nu îi avem. Nu o să mai lucrez niciodată pentru ei, dar mereu o să găsească alţi furnizori. Sunt convis că până în martie (data judecării cererii de insolvenţă n.red.) o să îmi recuperez banii, pentru că asta este procedura lor de întârziere a plăţilor“, menţionează Cioclei.  

Romstrade şi-a adjudecat anul trecut cele mai multe proiecte de infrastructură rutieră în zona de sud, Oltenia şi Muntenia. Acestea au o valoare de cel puţin 250 de milioane de euro. Printre firmele care au mai cerut insolvenţa Romstrade la începutul acestui an se numără constructorul Agroindustrial Construct din Iaşi, producătorul de blocuri ceramice şi prefabricate din beton Macofil din Târgu Jiu sau constructorul de drumuri şi autostrăzi Felicon Impex din Filiaşi.

Nelu Iordache ocupă poziţia 56 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cu o avere estimată la 110-115 mil. euro, în urcare de pe poziţia 61 ocupată anterior.

 

Sursa

8 February 2012