eb.jpg (8025 bytes)Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari din Romania este membru asociat la Consiliul European pentru profesiunile din domeniul imobiliar (CEPI)

Consiliul European pentru profesiunile din domeniul imobiliar (in franceza: Conseil europeen des Professions immobilieres - CEPI) este o asociatie internationala non-profit cu sediul in Bruxelles.

Membrii sai sunt cele mai importante organizatii sau institute profesioniste pentru directorii de agentii imobiliare si pentru agentii imobiliari din statele membre UE.

CEPI are doua filiale:
1. CEAB: European Confederation of Property Managers (Confederatia europeana a directorilor de agentii imobiliare).
2. EPAG: European Property Agents Group (Grupul agentilor imobiliari din Europa).

Astazi, CEPI reprezinta 112.000 profesionisti europeni din domeniul imobiliar (25 de asociatii profesioniste din 16 tari)

Obiectivele CEPI sunt:
1. Informarea profesionistilor din domeniul imobiliar cu privire la diferitele reglementari europene referitoare la aspectele imobiliare
2. Armonizarea (nu standardizarea) pe cŒt posibil a diferitelor reglementari din domeniul imobiliar, care sunt in vigoare in statele membre UE: educatie, studii, acces la profesie, regulile profesiei, codul de conduita, mentinerea calitatii, asigurarea de raspundere, garantia financiara si protejarea consumatorului.
3. Initierea si coordonarea activitatilor organismelor europene cu privire la interesele profesionistilor din domeniul imobiliar si la interesele consumatorilor.
4. La cererea organismelor europene, oferirea de consultanta privitoare la proiectele de propuneri in domeniul imobiliar
5. Adunarea informatiilor legate de legislatia, reglementarile, taxele locale si practicile in vigoare din domeniul imobiliar din diverse state membre.
6. Informarea profesionistilor, organizatiilor publice si private, a publicului cu privire la legislatia, reglementarile, taxele locale si practicile in vigoare din domeniul imobiliar din diverse state membre prin publicarea rezultatelor chestionarelor tematice si a studiilor trimise catre asociatiilor nationale membre.
7. Facilitarea schimburilor de cursanti intre statele membre UE (Programul CEPI Eurotraining) si stabilirea unui program comun de studiu pentru Europa (Programul CEPI Eureduc) in colaborare cu cele mai importante universitati, scoli profesionale.
8. Facilitarea tranzactiilor imobiliare internationale prin informarea profesionistilor cu privire la legislatia si reglementarile in vigoare, reglementari privind accesul la tranzactiile imobiliare din statele membre UE (Programul CEPI Transeuropa) sustinut de catre Comisia Europeana si de programul Leonardo da Vinci.
9. Crearea unei constiinte europene printre profesionistii din domeniul imobiliar din statele membre UE pentru a facilita intelegerea reciproca si stabilirea unui sector imobiliar european solid si dinamic.
10. Obtinerea unui statut real european pentru profesionistii din domeniul imobiliar (studii, educatie, educare continua, acces la profesie, cod de conduita, asigurare de raspundere, garantie financiara, codul practicilor de masurare, website) luŒnd in considerare faptul ca fiecare tara are propriul sau specific.

A fi membru CEPI inseamna:

1. Participarea la pregatirea reglementarilor europene in domeniul imobiliar
2. Influenta asupra intocmirii documentelor profesioniste cu privire la armonizarea diferitelor legislatii profesioniste din statele membre UE
3. Implicarea in stabilirea unui Statut european pentru directorii agentiilor imobiliare si pentru agentii imobiliari.
4. Informare periodica asupra Legislatiei, Directivelor, Recomandarilor Comisiei Europene, Parlamentului si Consiliului Europei cu privire la aspecte din domeniul imobiliar.
5. Acces la documentatia pentru aspectele imobiliare din Europa
6. Primirea rezultatelor chestionarelor, studiilor si statisticilor legate de aspectele imobiliare
7. Avantaje din folosirea Serviciului CEPI de Informatii Europene (Transeuropa)
8. Posibilitatea de a participa la programul de schimburi de cursanti Eurotraining si Eureduc
9. Contributia la dezvoltarea efectiva a unui sector imobiliar european armonizat.
10. Stabilirea de contacte profesionale cu colegii din asociatiile membre
11. In viitorul foarte apropiat, participarea la cel mai mare website din lume pentru domeniul imobiliar..
.

7 September 2002