Cândva parte a Imperiului Britanic, Hong Kong este astăzi o metropolă a lumii, un important nod în sistemul economic mondial, în care se împletesc armonios elemente ale culturii chineze cu cele ale culturii britanice. Deşi este oraşul cu cele mai impunătoare construcţii moderne din lume, spaţiul disponibil este limitat, astfel că preţul proprietăţilor imobiliare pare ameţitor pentru oamenii de rând.

23208-central-hong-kong.jpgHong Kong este un oraş cu un număr limitat de loturi de teren, astfel că preţul proprietăţilor imobiliare atinge cote fabuloase, fiind printre cele mai ridicate din lume, atât pentru achiziţii, cât şi pentru închirieri. Cu toate acestea, preţul diferă în funcţie de cartier, suprafaţa locuinţei, dar şi a facilităţilor incluse. Unele dintre cele mai bine cotate proprietăţi sunt amplasate în cartiere precum Peak, zona Centrală sau zona de Sud, în timp ce în Outlying Islands sau New Territories numărul locuinţelor disponibile este semnificativ mai mare, iar preţul este mult mai accesibil.

Doar un sfert dintre cererile de pe piaţa imobiliară din Hong Kong vin din partea chinezilor, deoarece preţul este aproape intangibil. Majoritatea proprietăţilor din gama de top, pe care chinezii de rând nu şi le permit, sunt cumpărate de către ruşi, japonezi şi alţi clienţi asiatici. De asemenea, companii care activează în cu totul alte domenii au început să se orienteze către achiziţii de proprietăţi, astfel că o mare parte a investitorilor şi a speculanţilor provine din acest segment.

Chiria lunară pentru un apartament cu trei dormitoare variază între 3.000 euro şi 20.000 euro

23211-hong-kong-1.jpgAtât în Hong Kong, cât şi în jurul metropolei există o bogată ofertă de locuinţe de închiriat, moderne, complet mobilate şi utilate, pentru perioade îndelungate sau de câteva zile. Apartamentele închiriate în regim hotelier sunt un etalon al luxului, chiriaşii acestora beneficiază de nenumărate facilităţi – printre care piscină, sală de fitness şi servicii de pază – dar şi preţul lunar plătit este pe măsură.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.500 euro/lună; semicentral: 930 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 4.800 euro/lună; semicetrnal: 2.600 euro/lună

După ce în 2010 se situa pe poziţia a noua, în 2011, Hong Kong a fost pe locul trei în clasamentul oraşlelor cu cele mai scumpe chirii din lume în 2011, după Tokyo şi Moscova, conform ECA International. În ceea ce priveşte piaţa locuinţelor premium de închiriat, Hong Kong se clasează tot în primele trei poziţii, chiria medie a unui apartament de lux cu trei dormitoare ajungând la 12.700 euro/lună.

Preţul mediu al unei locuinţe amplasate în cel mai scump cartier este de 3,5 milioane euro

23209-hong_kong.jpgDin cauza cererii din ce în ce mai mari din partea clienţilor străini, a numărului redus de loturi construibile, dar şi a faptului că Hong Kong este una dintre cele mai „în tendinţe” metropole din lume, proprietăţile de aici sunt printre cele mai costisitoare din lume, la momentul actual. Spre exemplu, zona Victoria Peak se află pe locul cinci, în clasamentul celor mai scumpe cartiere din lume, iar preţul mediu al unei proprietăţi de aici este de 3,5 milioane euro.

Preţul mediu al apartamentelor din Hong Kong, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 20.115 euro/mp
  • Apartament semicentral – 9.550 euro/mp

Preţul locuinţelor a explodat anul trecut, diferenţa fiind de aproape 24% (19%, ajustat la inflaţie), faţă de sfârşitul lui 2010. Mai mult de atât, în 2010 preţul proprietăţilor deja se dublase faţă de anul 2009, conform analizelor companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank.

Cetăţenii străini nu vor întâmpina restricţii la cumpărarea unei proprietăţi în Hong Kong, achiziţia fiind permisă atât prin agenţie imobiliară, cât şi direct de la proprietar. Potenţialii clienţi trebuie să aibă în vedere că, pe lângă preţul negociat al locuinţei, se vor adăuga plăţi suplimentare, precum taxe, în valoare de circa 1,5%.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bogat oraş al Braziliei, Sao Paulo, la jumătate de preţ faţă de fastuosul Rio de Janeiro

 

28 January 2012