Taxele pe care le plătesc românii pentru operaţiunile de cadastru şi publicitate imobiliară sunt printre cele mai mici din Europa.

În plus, în România termenele de prestare a acestor servicii sunt simţitor reduse faţă de alte ţări europene.

Acestea sunt câteva dintre concluziile unui raport privind informaţii despre cadastru şi înregistrarea proprietăţii elaborat de Eurogeographics. 

Concret, în timp ce un român plăteşte 15 euro pentru o operaţiune de dezmembrare, cehii plătesc 18 euro, bulgarii - 45, suedezii - 160, iar finlandezii - 510.

România are cele mai mici taxe şi în cazul operaţiunilor de transfer de proprietate - 0,15% din valoarea tranzacţionare, faţă de 0,4% - Elveţia, 0,6% - Danemarca, 1,5% - Germania, 6,2% - Olanda sau 8,3% - Slovacia. 

Potrivit raportului întocmit de Eurogeographics, România stă destul de bine şi la capitolul termene de prestare a serviciilor. De exemplu, la noi procesul de transfer al proprietăţii durează nouă zile.

De nouă ori mai mult decât în Estonia şi Finlanda, unde transferul de proprietate durează 24 de ore, şi de trei ori mai mult decât în Islanda, unde acelaşi proces durează trei zile. Termene mai mari ca noi au danezii - 42 de zile şi letonii - 60 de zile. 

România ocupă unul dintre locurile fruntaşe în ceea ce priveşte înscrierea unei ipoteci în cartea funciară.

Astfel, în timp ce la noi pentru această opraţiune este nevoie de două zile, în Estonia şi Finlanda acelaşi lucru durează o zi, însă în Belgia pentru aşa ceva trebuie să aştepţi 5 zile, iar în Ungaria 30 de zile.

Şi durata opraţiunii de dezmembrare este mai mică în România faţă de alte state europene.

Aşadar, dacă la noi este nevoie de o perioadă cuprinsă între 10 şi 100 de zile, la fel ca în Germania, Olanda, Spania, Elveţia şi Islanda, în Belgia şi Danemarca operaţiunea cu pricina durează între 100 şi 200 de zile, iar în Finlanda între 200 şi 300 de zile.

7 May 2010