Cel mai mare parc național din Europa ar putea prinde contur la noi în țară. Cristiana Pașca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, vede un potențial turistic uriaș în zona munții Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa, promițând că se vor face pași concreți pentru ca aici să fie creat un parc național unic, atât prin dimensiune, cât și prin diversitate.

39619-padure.jpgÎn zona România se mândrește cu cea mai mare zonă sălbatică de pe continent – peste 200.000 de hectare din zona munților Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa ar putea fi declarate arie protejată, transformându-se astfel în cel mai mare parc național din Europa. Impactul economic asupra turismului local ar fi uriaș, numele României în afara hotarelor fiind legat de un subiect cu care puține țări din lume se pot mândri.   

„M-am reîntors în zona munților Făgăraș, însoțită de experți internaționali și locali, pentru a vedea dimensiunea tăierilor ilegale de păduri din această zonă. Cu această ocazie, am discutat cu specialiștii despre oportunitatea ca munții Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa să constituie nucleul unui viitor parc național emblematic, un adevărat Yellowstone al Europei! Viziunea acestui proiect pe termen lung este de a onora România pentru extraordinarul său capital natural, prin crearea unui parc național unic în Europa, atât prin dimensiune, cât și prin bogăția diversității faunistice și floristice”, a declarat ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer.

  • 23% din suprafața României reprezintă arii naturale protejate (inclusiv zone protejate de interes european)
  • Peste 1,6 milioane de hectare găzduiesc ecosisteme de mare valoare la nivel mondial (rezervații naturale și științifice, monumente ale naturii, parcuri naturale)
  • Cea mai cunoscută în afara țării este Rezervația Biosferei Delta Dunării, ce se întinde pe o suprafață de 580.000 de hectare

Oficialul consideră că un astfel de proiect are „un potențial turistic imens” – prin eco-turism și activități de economie verde, un parc național de asemenea dimensiuni ar contribui extrem de mult la dezvoltarea comunităților locale. Ministrul a apreciat că „peste 450 de milioane de oameni trăiesc la o distanță de maximum trei ore de zbor de această zonă”, astfel că impactul asupra turismului românesc ar fi incomesurabil. Nu în ultimul rând, oficialul a promis că „se vor face pași concreți pentru ca acest proiect să prindă contur”.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

25 February 2016