După câteva luni de speranţe de stabilizare, România a intrat din nou în recesiune tehnică. Două luni de scădere consecutivă a economiei sunt suficiente pentru a se decreta acest statut, chiar dacă minusurile înregistrate sunt mici.

24784-recesiune.jpgEconomia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie 2011. Acest procent ne-a condus în recesiune tehnică, dat fiind faptul că este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare. Această scădere a fost anticipată de analişti, dar realitatea pe care aceştia o aşteptau este mult mai dificilă. Evoluţia estimată anunţa un minus de 0,2-0,3%.

Produsul Intern Brut în trimestrul I din 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Problemele care au condus aici sunt din mai toate segmentele economiei. Dar cel mai mare impuls pare să fi venit din partea populaţiei.

Credem că creşterea anuală foarte slabă din primul trimestru al acestui an poate fi atribuită cererii interne, în particular consumului populaţiei, componentă care generează circa 70% din PIB-ul total. Totuşi, investiţiile slabe şi scăderea stocurilor în industrie ar putea să fi contribuit la limitarea cererii interne, în timp ce încetinirea mai abruptă a exporturilor în raport cu importurile sugerează o contribuţie negativă a cererii externe la PIB în primul trimestru, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut", arată oficialii Erste, banca mamă a BCR.

România reintră astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011. Problemele cu care ne vom confrunta acum s-au acutizat, cu atât mai mult cu cât perspectivele nu sunt optimiste. Recesiunea se simte mult mai acut în Zona euro, de care noi suntem legaţi puternic.

Zona euro este piaţa de desfacere pentru mai mult de jumătate din exporturile României, notează Erste, iar cererea externă a afectat deja negativ Produsul Intern Brut din primul trimestru, contribuind la reintrarea economiei româneşti în recesiune. Indicatorii încrederii în economia zonei euro pentru luna aprilie s-au cifrat la niveluri dezamăgitor de scăzute, sugerând că recesiunea va continua şi în trimestrul al doilea”, continuă oficialii Erste.

Astfel, recesiunea din Zona euro va continua să afecteze exporturile româneşti, iar tensiunile şi incertitudinile din Europa riscă să descurajeze investitorii, cu un impact negativ asupra investiţiilor străine directe din România.

CITEȘTE ȘI SUA anunţă ieşirea din criza imobiliară, iar România aşteaptă adâncirea crizei economice

 

16 May 2012