Țara noastră coboară un loc în clasamentul atractivității investițiilor în proiecte de energie regenerabilă. În același timp, China urcă până pe primul loc, iar Europa și SUA pierd teren în fața piețelor emergente. Potrivit raportului realizat trimestrial de EY, Europa se află în prezent într-un punct de cotitură, țintind să devină un lider global în acest sector, deși se confruntă cu diverse obstacole.

35120-energie_regenerabila.jpgRomânia este din ce în ce mai puțni atractivă în ochii companiilor internaționale preocupate de proiecte de energie regenerabilă. Țara noastră a coborât un loc în clasamentul atractivității investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, analiză realizată trimestrial de EY. Ajunsă pe poziția 32, România și-a slăbit poziția în clasament, după ce, în edițiile anterioare, țara noastră urcase câte nu loc.

„Această scădere survine ca urmare a unui efort al autorităților române de a reconcilia pozițiile consumatorilor de energie afectați de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus în funcțiune active de peste 6 miliarde euro în domeniu și ale operatorilor de rețele electrice care trebuie să facă față penetrării de capacitate de producție necontrolabilă care a schimbat centrul de greutate al producției în țară și a crescut pierderile în rețele”, spune Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY România.

China revine pe primul loc, în timp ce Europa și SUA pierd teren în fața piețelor emergente

Piața energiei regenerabile din China reprezintă cea mai atrăgătoare destinație pentru investitorii care caută să investească în acest sector, se arată în documentul EY, ce realizează un clasament al primelor 40 de piețe din punct de vedere al atractivității și oportunităților de investiții în proiecte de energie verde. Pentru prima dată din mai 2013, China revine pe primul loc, în timp ce Europa și SUA continuă să piardă teren în fața piețelor emergente.

„Guvernul chinez pune un accent tot mai mare pe energia regenerabilă în lupta contra poluării, generând noi oportunități de piață pentru investitorii străini. Politicile agresive, concentrarea tot mai mare pe consolidarea și introducerea de scheme pilot de tranzacționare a emisiilor de carbon sprijină, la rândul lor, inițiativele de reducere a poluării din această țară și reflectă valoarea economică strategică a sectorului energiei regenerabile”, explică specialiștii EY.

  • SUA a coborât pe locul 2 în ochii investitorilor din cauza blocajului din Congres și a timpului îndelungat necesar pentru obținerea avizelor
  • Doar două dintre piețele care erau atrăgătoare în mod tradițional au reușit să-și păstreze pozițiile anterioare – Germania și Japonia (locul trei și patru)
  • Politicile ezitante și transmiterea de semnale contradictorii au dus la coborâri în clasament pentru Marea Britanie și Australia, până pe locul șapte, respectiv zece.
  • Italia și Spania suferă acum repercusiunile legate de schimbările aduse mecanismelor de susținere a sectorului energiei regenerabile, ambele țări coborând câteva locuri

„Schimbările semnificative din cadrul indexului întăresc faptul că perspectivele legate de energia regenerabilă nu mai reprezintă apanajul câtorva piețe mature – acestea au devenit cu adevărat globale, oferind oportunități atât pe piețele dezvoltate, cât și pe cele în curs de dezvoltare. Un astfel de cadru în mișcare va obliga companiile și guvernele să-și revizuiască strategiile legate de sectorul energetic pentru a obține avantaje competitive pe termen lung”, se mai arată în analiză.

Recentul raport evidențiază faptul că Europa se află în prezent într-un punct de cotitură, țintind să devină un lider global în acest sector, confruntându-se, în același timp, cu limitări importante legate de finanțare, infrastructură și lanțuri de aprovizionare.

„Consumatorii, inclusiv cei casnici, dar și companiile încep să preia controlul și să-și asume responsabilitatea asupra propriului nivel de cerere și ofertă energetică. În acest context, investitorii vor deveni și ei mai motivați. Acest demers va genera nu numai democratizarea domeniului energetic, dar și direcționarea de volume semnificative de capital de investiții acolo unde e cea mai mare nevoie de el”, concluzionează analiștii EY. 

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

22 September 2014