Între ţările cele mai deschise către globalizare, România se menţine în mijlocul clasamentului. Deşi suntem în urma vecinilor Ungaria şi Bulgaria, ne clasăm totuţi în faţa Japoniei sau Chinei, arată indicele de globalizare pentru 2011, calculat de compania de consultanţă Ernst&Young.

23109-globalizare_2.jpgPrimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Hong Kong, Irlanda şi Singapore, iar Venezuela, Algeria şi Iran ocupă ultimele trei poziţii. România se află la jumătatea clasamentului, pe locul 32, imediat după Italia, dar în faţa Greciei, Turciei, Ucrainei sau Rusiei.

Deşi procesul de globalizare s-a relansat pe creştere după scăderea înregistrată în ultimii doi ani, tensiunile economice şi sociale ameninţă capacitatea statelor şi guvernelor de a rezista presiunilor protecţioniste, arată ultimul raport al companiei de consultanţă Ernst&Young. Cu toate acestea, pieţele emergente sunt cele care au cea mai mare nevoie să continue procesul de globalizare, pentru a atrage investiţiile străine. Specialiştii au identificat patru provocări majore pentru companii în procesul de globalizare, iar una dintre acestea este reprezentată de dificultăţile dezvoltării pe pieţele emergente.

„În trecut, companiile finanţau investiţiile în pieţele emergente din profiturile semnificative obţinute pe pieţele dezvoltate. Odată cu încetinirea creşterii acestora şi cu nevoia menţinerii competitivităţii în ţările dezvoltate prin investiţii dedicate, orientarea capitalului către pieţele cu creştere rapidă nu mai este posibilă în aceeaşi măsură. În plus, creşterea costurilor şi intensificarea competiţiei, atât din partea multinaţionalelor, cât şi a companiilor locale de pe pieţele emergente, necesită o nouă abordare pentru cei care doresc să intre pe aceste pieţe. În loc să transfere toate procesele operaţionale şi modelele de business, corporaţiile vor fi nevoite să renunţe la o parte din bagajul organizaţional şi să-şi regândească abordarea de jos în sus, acţionând ca un start up", susţin reprezentanţii companiei de consultanţă.

Angajaţii buni sunt tot mai greu de găsit

Companiile din întreaga lume spun că au dificultăţi tot mai mari în a găsi candidaţii potriviţi pentru posturile disponibile, iar această problemă este resimţită mai ales în pieţele emergente. Aici, recrutarea resurselor umane specializate şi a angajaţilor din segmentul mediu şi de conducere este mai dificilă decât în pieţele dezvoltate. Pe de altă parte, deşi acordă importanţă crescută investiţiilor în pieţele cu creştere rapidă, companiile multinaţionale nu se grăbesc să detaşeze cei mai talentaţi oameni în aceste zone, existând încă percepţia că nu sunt necesare investiţii în resurse umane similare cu cele din pieţele mature.

Modelul corporatist standard se va schimba în următorii ani

Aceste constrângeri oferă însă managerilor şansa de a dezvolta modele de business inovative şi soluţii care să permită un câştig mult mai rapid decât în cazul în care ar urma modelul corporatist standard aplicat în pieţele dezvoltate. În acelaşi timp, consultanţii arată că aceeaşi abordare nu se mai potriveşte tuturor pieţelor. Companiile multinaţionale fac eforturi pentru a găsi echilibrul între dimensiunea globală şi cea locală, astfel încât să îşi păstreze relevanţa pentru consumatorii din fiecare piaţă.

„Complexitatea operaţiunilor creşte într-un context în care agilitatea şi dinamismul devin foarte importante pentru a face faţă volatilităţii pieţelor. Din acest motiv, tot mai multe companii optează pentru o structură de costuri variabilă, care să le permită realocarea rapidă a resurselor şi un răspuns prompt la evoluţiile din piaţă. Mai mult decât atât, 66% din respondenţi se aşteaptă la creşterea numărului de colaboratori şi furnizori în urma externalizării unor operaţiuni interne, în ciuda expunerii la un nivel crescut de riscuri privind lanţurile de aprovizionare", subliniază analiştii.

Performanţa celor mai mari 60 de economii din lume este analizată de către compania Ernst&Young în fiecare an. Indicele de globalizare realizat pentru acest raport ia în considerare 20 de indicatori, ce evaluează aspecte cheie ale integrării transfrontaliere ale activităţilor economice, indicatori grupaţi în grupaţi în cinci categorii:

  • Deschiderea către activităţi de comerţ
  • Mişcări de capital
  • Schimb de idei şi tehnologii
  • Mobilitatea forţei de muncă
  • Integrarea culturală

Indicele a fost calculat în urma unui sondaj realizat cu 922 executivi de top implicaţi în afaceri internaţionale.

CITEŞTE ŞI Ce se întâmplă cu banii clienţilor atunci când banca ajunge la faliment?

 

24 January 2012