Statisticile arată că România este una dintre ţările perfecte pentru a cumpăra o locuinţă, în acest moment. Piaţa imobiliară autohtonă a fost zdruncinată la fel de tare ca şi cea din Grecia. Preţurile continuă să scadă, de la an la an, tiparul de construcţie se modifică permanent în speranţa de a fi cumva pe gustul clienţilor, dar aceştia preferă să amâne cât mai mult momentul achiziţiei. Realitatea nu ţine cont de cifrele statisticienilor.

32080-abouttac.jpgPreţurile locuinţelor din România au scăzut cu 10,2% faţă de primul semestru al anului 2012. Ieftiniri mai mari decât la noi au putut fi observate doar în Cipru şi Grecia, resprectiv 12,7% şi 10,2%.

„Evoluţia pieţei imobiliare din România se păstrează la un nivel deplorabil, chiar dacă economia a marcat o îmbunătăţire uşoară. Apartamentele au un preţ mediu de vânzare mai mic cu 10,2% în primul semestrul din 2013, faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Smilar, scăderea a fost de 9,25% la finele primului trimestru din 2013, de 5,96%, în trimestrul patru din 2012 şi de 12,76% în trimestrul trei din 2012. Preţurile caselor au scăzut cu 2,84% în al doilea trimestru din 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012”, arată un studiu al publicaţiei Global Property Guide.

Clienţii străini şi expaţii, printre puţinii care reacţionează la preţurile mici

Aceste cifre indică un context bun pentru cei care vor să investească în locuinţe. Totuşi, dincolo de cifre şi rapoarte, entuziasmul clienţilor încă se lasă aşteptat în piaţă. Singurii care par să fie mulţumiţi de această realitate imobiliară sunt clienţii străini, sau românii care locuiesc în străinătate şi pot face o comparaţie de piaţă.

„Clienţii noştri confirmă faptul că preţurile din România au scăzut la un nivel record. De curând am avut drept clienţi o familie venită din Franţa, cu un buget de 80.000 euro cash şi credit pentru încă 120.000 euro. vor să îşi cumpere o vilă, au studiat întreaga piaţă şi acum preţurile li se par foarte accesibile. Au fost uimiţi când au văzut garsoniere de puţin peste 20.000 euro şi trei camere la 50.000-60.000 euro”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Giulio Angheloiu, manager Premier Imobiliare.

Reducerile sunt mari datorită nivelului nejustificat de înalt de la care am pornit

Totuşi, atunci când vine vorba despre reducerile record din imobiliare, trebuie să luăm în calcul nivelul de preţ la care se făceau tranzacţii în anul 2008. Preţurile atinseseră cote halucinante dar nesustenabile, tipic unei ţări fără experienţă în domeniu, fără reguli şi cu un apetit crescut pentru achiziţii. Acest lucru nu s-a întâmplat în ţări cu o istorie mai veche pe piaţa imobiliară, unde preţurile au căzut de la un nivel normal şi echitabil.

„Este adevărat, piaţa a scăzut mult, dar trebuie să ţinem cont de faptul ca acea creştere din 2008 era un artificială. tranzacţiile nu se făceau la un preţ real şi sănătos. Preţurile au ajuns acum la un minim, dar şi construcţiile s-au adaptat la cerera clienţilor. Vorbim despre alte suprafeţe, chiar şi alte zone. Dacă luăm ca reper centrul Capitalei, scăderea este mult mai mică decât la periferie, pentru că şi oferta este mai mică. Despre faptul că s-a ajuns la preţul minim se vorbeşte de un an şi jumătate, dar dacă atunci o garsonieră avea un preţ de 22.000 euro, iar acum cea mai ieftină costă 18.000 euro, atunci ar trebui să ne luăm mai degrabă ca reper preţul pe metru pătrat, pentru că şi suprafeţele au mai scăzut”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Adina Patilea, brand manager Project Expo.

Poate tocmai pentru că sunt atâtea variabile, clienţii preferă să analizeze piaţa şi schimbările permanente care se produc şi să amâne planurile concrete de achiziţie. Doar periodic se simte câte un impuls în nivelul vânzărilor.

„Piaţa de acum un an, până în momentul acesta, când s-a schimbat creditarea cu Prima Casă în lei, a fost mai bună. Nu neaparat ca valoare, cât ca număr de tranzacţii. Doar că acum avem o stagnare a cererii. Oamenii se interesează, dar nu se concretizează nimic. Orice schimbare în piaţă se resimte, oamenii aşteaptă, sunt reticenţi”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Dragoş Costache, director Apulum 94.

În România, preţurile au scăzut drastic după anul 2008, înjumătăţindu-se, în multe cazuri. Nivelul reducerilor a fost însă mai mare în primii ani de criză, pentru a ajunge la un ritm mai scăzut în perioada mai recentă.

CITEŞTE ŞI: România se află pe primul loc în topul ieftinirilor de locuinţe

 

15 October 2013