Perioada de criză i-a îmbogățit și mai mult pe cei mai bogați români. Anul acesta este de așteptat ca încă un român să devină miliardar în dolari, iar mult mai mulți oameni de afaceri autohtoni vor depăși pragul unei averi de 30 de milioane de dolari. Ce știu acești oameni și nu știu ceilalți? Cum transformă ei criza economică într-un avantaj personal, în timp ce alții pierd totul? Nu există un răspuns standard, pentru aceste întrebări. Cert este că toți cei care se îmbogățesc pe vreme de criză au curaj, viziune și fonduri suficiente pentru a se putea aventura în afaceri. Pentru că atunci când nu ai bani, inutil  identifici oportunitățile.

37004-bogat.jpgAnul trecut, România avea doi miliardari în dolari. Anul acesta, încă o persoană ar trebui să li se alăture, potrivit calculelor realizate la nivel internațional de compania Knight Frank. 48 de persoane au averi de peste o sută de milioane de dolari, față de 47, câte existau în anul anterior. În următorii 10 ani, numărul celor cu averi de peste 10 milioane, va crește cu 32. Totodată, în România există 177 de persoane cu averi de minimum 30 de milioane de dolari, cu cinci mai mulți decât în anul anterior. Lor o să li se alăture, anul acesta, încă 120 de persoane. Cine sunt acești oameni și care este secretul lor?

România are o caracteristică aparte, avantajoasă pentru cei care vor să se îmbogățească: este o țară ieșită din comunism. Acest lucru înseamnă că există mai multe oportunități dar, în general, aceste oportunități sunt oferite celor care au lucrat în vechiul regim, cu funcții înalte în Guvern. Ei sunt cei care preiau afaceri prospere, cu investiții infime. Dar asta nu înseamnă că doar ei se pot îmbogăți. Oportunități există peste tot, pentru oricine le vede și poate să le fructifice”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Christian Nowotny, expert în consiliere business.

Avantajați sunt oamenii de afaceri care au avut deja un business, înainte de criza economică

O altă categorie privilegiată este cea a oamenilor de afaceri care au avut deja o afacere profitabilă, la momentul la care a apărut criza imobiliară, și au știut să o controleze în așa fel încât produsele sau serviciile lor să rămână tentante pentru clienți, indiferent de dificultățile financiare prin care trec.

„O companie care știe să se diferențieze de concurență, este o firmă care va avea succes. Sunt două metode prin care se poate face diferențierea: oferte unice și garanții. Cu alte cuvinte, o companie are o ofertă unică atunci când nu mai există nimeni pe piață care face acest lucru. Iar garanțiile sunt cele care îi oferă clientului confortul  că nu va pierde nimic, dacă achiziționează un produs sau serviciu. Pentru economia de criză, atunci când clienții sunt speriați, precauți, mai atenți pe ce dau banii, garanțiile sunt foarte importante”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Lorand Soares Szasz, trainer business.

Oamenii de rând preferă să nu riște confortul vieții pe care o au, pentru posibilitatea de a se îmbogăți

Dar dacă pentru oamenii de afaceri există multiple oportunități de îmbogățire, cei mai mulți oameni de rând pot cel mult să observe oportunitățile, dar nu să le și fructifice. Există mai multe limitări pe care aceștia le au, în calea succesului financiar.

„Un om normal, cu program normal, serviciu, salariu sigur, familie, copii, nu poate sparge brusc acest tipar. Îi e teamă, un lucru firesc, dat fiind faptul că nimeni nu îți garantează câștigul. Poți pierde mult, într-o afacere. Oportunitățile presupun întotdeauna riscuri, iar riscurile nu sunt pentru toată lumea. Este nevoie de un spirit antreprenorial și un context favorabil, pentru a face bani. Și mai este nevoie de bani. Pentru că nu poți investi într-o oportunitate, dacă nu ai ce investi. Din aceste motive, mulți dintre cei care visează la a fi bogați, rămân doar cu visul”, continuă Christian Nowotny.

Mulți dintre miliardarii lumii au riscat totul, pentru a ajunge în top. Mulți au pierdut totul și au pornit de la capăt, având puterea conexiunilor dobândite anterior. Acest ciclu natural continuă și în restul lumii, la fel cum se întâmplă în România. În Europa, numărul celor care au averi de minimum 30 de milioane de dolari a crescut cu peste 1.800, în ultimul an, până la 60.500, și se estimează o creștere de 25%, în următorul deceniu. Cei mai mulți bogați europeni trăiesc în Germania și Marea Britanie, respectiv 11.700 și 10.600. urmează, la mare distanță, locuitorii din Elveția, respectiv 4.300 persoane. Cei mai puțini bogați sunt în Bulgaria, 43 de persoane, Estonia, 37 de persoane și Letonia, 69 de persoane, după cum arată Knight Frank.

CITEȘTE ȘI:

11 May 2015