Pe termen lung, România are toate şansele să ofere un viitor bun celor care locuiesc aici. Pentru acest lucru, există toată infrastructura necesară, spun cei din elita companiilor care fac analize de ţară. Marile noastre slăbiciuni se pot transforma în mari avantaje, în cazul unor dezechilibre economice sau naturale. Explicaţia este pe cât de simplă, pe atât de plină de substanţă: o economie mică, deşi vulnerabilă prin dimensiunea ei, are o capacitate de regenerare mult mai mare decât un colos financiar.

31699-investing.jpgInstabilitatea de pe scena politică a ţări îi face pe români să se întrebe în ce măsură este România o ţară în care copiii pot avea un viitor bun. Răspunsurile sunt, de cele mai multe ori, unele pesimiste. Totuşi, atunci când ieşim din tiparele clasice de analiză, apare şi o notă de optimism. O analiză de ţară întomită de RobecoSAM, consultant de investiţii, plasează România pe locul  35 din 59 de ţări caracterizate drept bine echipate pentru viitor.

„Studiul nostru analizează ţările dintr-o perspectivă complementară analizelor clasice. Nu ne-am focusat pe deficit, datorii, ci pe calitatea socială, corupţie, guvernare. Este o metodă de a înţelege cât de bine este condusă o ţară din perspectiva problemelor care pot apăra pe termen lung, din perspectiva grijii faţă de mediu, orice implică interesul viitoarei generaţii”, arată Rikkert Scholten portofolio manager RobescoSAM.

România, la jumătatea distanţei dintre bine şi rău

Aşadar, privită din exterior, situaţia politică şi economică din România este la jumatatea distanţei dintre bine şi rău. Alături de noi, în acelaşi studiu, se află ţări precum Coreea de Sud, Africa de Sud, Spania, Portugalia şi Ungaria. Mult mai jos în top decât noi sunt ţări precum India, China şi Rusia.  Suna paradoxal, dar explicaţia stă în însăşi esenţa studiului.

„Este un studiu despre starea resurselor naturale, protecţia mediului, combinate cu magnitudinea economiei. Economia românească este una mică, ceea ce face mult mai dificil ca ea să fie afectată de posibile probleme în viitor. Indiferent dacă vorbim despre o criză economică sau una ecologică, o economie mică are o inerţie mai mică atunci când se prăbuşeşte, deci se poate recupera mai uşor”, a demonstrat pentru IMOPEDIA.ro prof. Dr. în economie, Radu Zilişteanu.

Pentru a evolua, trebuie să învăţăm să ne folosim resursele naturale

Recuperarea va fi cu atât mai simplă cu cât vom învăţa să utilizăm la modul optim resursele pe care România le are. De altfel, aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale ţării în acest moment: incapacitatea de a exploata avantajele naturale în aşa fel încât să aducă beneficii atât sociale cât şi economice.

„Noi deţinem încă resurse la un nivel destul de bun, ne asigurăm o cotă importantă din consumul de gaze naturale necesar României, o parte din petrolul necesar, cărbune, minereuri de diverse feluri. Acest lucru este foarte important, sunt ţări din Europa Centrală care nu au resurse naturale de petrol, sunt dependente de importuri din Rusia şi alte părţi, deci sunt mult mai susceptibile să păţească ceva, în faţa unei crize”, continuă Radu Zilişteanu.

Chiar dacă acest tip de studiu aduce perspective optimiste pe termen lung, întregul context nu poate fi totuşi catalogat drept o veste bună. Până în viitor, trebuie să trăim în prezent. Iar aici şi acum, inconsecvenţa în politicile monetare şi fiscale este resimţită acut de populaţie.

„Nu este neapărat un semn bun că suntem în acest top. Faptul că avem o economie mică nu este un lucru îmbucurător, oamenii au un nivel de trai scăzut. Desigur, poate să ne bucure faptul că suntem plasaţi bine, dar dacă ne ducem la rădăcina a ceea ce ne-a plasat bine, vedem că lucrurile nu sunt de fapt roz”, încheie Radu Zilişteanu.

CITEŞTE ŞI: România, printre cele mai puţin competitive economii. Ce pot face autorităţile?

 

17 September 2013