Finalul Prima Casă 4 este aproape, iar existenţa unei noi ediţii este pusă sub un semn de întrebare prea mare pentru ca o asemenea ipoteză să fie luată în calcul pentru moment. În aceste condiţii, bancherii sunt primii care se gândesc la soluţii care să îi convingă pe clienţi să prindă din nou curajul necesar pentru a accesa credite. Cel mai important mesaj este poate faptul că nici băncile nu îşi mai doresc produse care să pună în pericol siguranţa clienţilor. Astfel, pe piaţă au apărut mai multe credite ieftine care aşteaptă momentul potrivit.

25514-prima_casa2.jpgCu bune şi rele, programul Prima Casă este văzut de toţi participanţii la industria imobiliară drept unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în perioada de criză. În aceste condiţii, suplimentarea de 200 milioane euro anunţată de Ministerul Finanţelor nu este altfel decât binevenită, dar ea aduce cu sine şi certitudinea faptului că a patra ediţie a programului guvernamental este aproape de final. Cât despre existenţa unei noi ediţii, oficialii FNGCIMM au anunţat deja că sunt foarte puţine şanse de concretizare. Și totuşi, speranţă mai există.

„Consider că Prima Casă este un program foarte util, îndeosebi persoanelor care nu deţin un avans foarte mare. Personal, mă aştept să fie iniţiat « Prima Casa 5 » şi să se aloce noi fonduri. Dacă acest fapt va întârzia să se întâmple sau chiar nu va mai avea loc, aşteptăm băncile să iasă pe piaţă cu dobânzi competitive la creditele ipotecare în lei”, a spus pentru IMOPEDIA.ro Daniel Amza, senior broker AV Brokers.

Numărul celor care vor un credit Prima Casă a crescut în ultimele luni

Pentru clienţi însă, viitorul creditării pare să se termine odată cu programul Prima Casă. Aşa cum era de aşteptat, pe măsură ce se micşorează plafonul, apetitul clienţilor pentru finanţare creşte considerabil. Teama că vor rămâne în afara programului şi că vor fi nevoiţi să se finanţeze convenţional îi motivează pe români să se grăbească.

„Compania noastră a efectuat o statistică pentru anul anterior în ceea ce priveşte numărul creditelor ipotecare standard, comparativ cu creditele de Prima Casă, şi sunt aproximativ egale. Prognoza pentru acest an însă a fost ca numărul clienţilor de Prima Casă va creşte, iar statisticile lunare ne dau dreptate până acum. Acest fapt se întâmplă îndeosebi din cauza avansului de minim 25% vizat de noul Regulament BNR, la creditele ipotecare in euro, coroborat cu faptul că încă nu s-a creat o cultură a ipotecarului în lei, unde avansul ar fi de numai 15%”, continuă Daniel Amza.

Între timp, activitatea FNGCIMM s-a intensificat. Perioada de finalizare a fondurilor împreună cu posibilitatea de suplimentare a acestora dar şi opţiunea de retragere a fondurilor de la băncile care nu au credit suficient şi plasarea lor la instituţiile financiare care au vândut mai bine, fac din această perioadă una foarte agitată.

„Noi vedem permanent ce plafon mai are fiecare bancă în parte, ţinem legătura cu ele pentru a corela informaţiile noastre cu numărul dosarelor aflate în aprobare. În momentul în care banca termină fondurile, trebuie să ne înştiinţeze pe noi şi, totodata, Ministerul de Finanţe. În momentul în care se termină cei 200 de milioane de euro, este greu de spus ce va urma. În orice caz, dacă anul acesta nu se vor epuiza fondurile, atunci anul viitor va exista o nouă hotărâre de guvern pentru realocarea lor. Nu sunt  fonduri de tip revolving, să curgă automat până la finalizare”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii FNGCIMM.

Mai multe bănci au terminat deja fondurile, dar nu au anunţat oficial acest lucru

Câteva bănci au terminat deja fondurile sau sunt foarte aproape de epuizare, deşi niciuna dintre ele nu a anunţat oficial acest lucru. Chiar şi fondurile suplimentare ar putea fi epuizate în următoarele câteva luni.

„Este greu de crezut că băncile nu vor termina aceşti bani anul acesta. Instituţiile financiare care primesc fonduri suplimentare sunt în special cele mari, care şi-au finalizat plafoanele iniţiale fără probleme, care au un mecanism funcţional de creditare, clienţi pe listele de aşteptare şi care cu siguranţă nu vor întâmpina niciun obstacol în plasarea acestor fonduri suplimentare”, ne-a declarat Radu Zilişteanu, profesor doctor în economie.

Între timp, băncile îşi pregătesc planul de rezervă. Produsele adaptate vremurilor şi un context economic stabil vor conduce cu siguranţă către un sistem sănătos de creditare, sunt de părere specialiştii.

„În cazul în care economia românească prezintă suficiente premise de succes, va creşte volumul de credite. Este nevoie de o nouă perioadă de succes, câţiva ani, în care să se vadă că există nişte reguli care sunt aplicate cu succes, să se simtă reforma. Dar dacă se stârneşte o panică la nivel internaţional, atunci şi în România se va simţi o panică atât la nivelul clienţilor, cât şi la nivelul investitorilor”, arată Mihai Bogza, preşedintele Bancpost.

În ultimul an, aproximativ 20.000 români au contractat credite în valoare de 400 milioane euro prin Prima Casă 4. Băncile au primit zilnic cereri de credite în valoare medie de două milioane euro. Această sumă a crescut în ultima perioadă, odată cu numărul în creştere al solicitărilor.

CITEȘTE ȘI Cum afli cu exactitate ce bănci mai au sau nu bani pentru Prima Casă?


2 July 2012