România rămâne fără parcele importante de terenuri agricole, dar se îmbogăţeşte la nivel de număr de malluri, hipermarketuri şi supermarketuri. Oamenii de afaceri străini au început să cumpere sute de hectare de terenuri agricole, pe care apoi le scot din circuitul agricol şi le transformă în centre comerciale. Este mult mai ieftin pentru ei, dar cu adevărat păgubos pentru România. Cu atât mai mult cu cât această mişcare se simte preponderent în zonele cele mai productive ale ţării.

25159-terenuri_agricole.jpgDespre frenezia legată de terenurile agricole din România, s-a vorbit mult în ultima perioadă. Preţul este mic, iar străinii înţeleg în mod deosebit potenţialul unei asemenea achiziţii. Producţia de hrană la nivel mondial va trebui să crească cu 70%, până în 2050, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor unei populaţii în creştere, arată estimările Organizaţiei pentru Agricultură şi Hrană. Românii, de cealaltă parte, nu par să fie deloc receptivi la asemenea mesaje. Ultimul recensământ arată că numărul gospodăriilor lăsate în paragină creşte alarmant, precum şi numărul hectarelor de teren agricol necultivat: 4,5 milioane hectare abandonate, la nivelul întregii ţări.

Într-un singur an, 800 hectare din Timiş au fost scoase din circuitul agricol

În acest context, este lesne de înţeles că oricine are bani şi iniţiativă, poate să transforme faţa agriculturii româneşti după cum doreşte. Iar direcţia pe care o arată statisticile nu este deloc încurajatoare. Într-un singur an, străinii care au cumpărat terenuri arabile în judeţul Timiş au scos din circuitul agricol aproximativ 800 hectare. Scopul final: afacerile imobiliare. Aceasta este vestea proastă. Vestea bună este că acum sunt mult mai puţine terenuri agricole neglijate.

„Remarcăm faptul că suprafaţa terenurilor agricole nelucrate s-a redus la aproape jumătate anul trecut faţă de cel precedent, respectiv, diminuarea a fost de la 102.299 ha în anul 2010 la 67.616 ha anul trecut. Nu am dat amenzi pentru terenurile rămase în pârloagă", a declarat Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş.

Suprafaţa agricolă a judeţului Timiş este de aproape 800.000 ha, dintre care 135 ha sunt ocupate de păduri şi ape. Acest teren se vinde cu sume cuprinse între 1.500 şi 2.000 euro/ha până la 4.000-5.000 euro/ha, pentru suprafeţele de cea mai bună calitate. Spre comparaţie, în UE preţul unui hectar este de până la 15.000 euro.

Problemele legale pe care le au terenurile agricole din România îi sperie pe investitori

Pământul din Timiş este unul dintre cele mai fertile, dar ca peste tot, problemele legale la achiziţie sunt mari. Suprafeţele importante pot fi cumpărate doar dacă investitorul reuşeşte să îi convingă pe toţi proprietarii implicaţi, iar de multe ori numărul acestora se ridică la câteva zeci. În plus, investitorii au identificat şi altfel de probleme.

„Dacă eu investesc în sectorul comercial, în agricultură sau în producţie, resimt lipsa masei de români plecaţi în străinătate. Nu mai am mâna de lucru, mintea şi know-how-ul, astfel că trebuie să aduc şi asta din ţara din care vin. Şi, până la urmă, investiţia este mult mai mare. Din această cauză se plăteşte puţin pentru un hectar de pământ în România. Nu pentru că ar fi mai puţin valoros pământul”, arată Dr. Jörg Thalmann, expert în achiziţii agricole.

Dintre vesticii care au cumpără terenuri agricole in zona Timiş, cei mai activi rămân italienii, urmaţi de germani, americani, spanioli, belgieni şi austrieci. Printre comunele timişene cu cea mai mare suprafaţă arendată, vândută sau concesionată străinilor se află Dudeştii Vechi, Banloc, Ciacova, Denta, Bara sau Morăviţa. Specialiştii sunt însă de părere că, indiferent de cât de ample sunt aceste schimbări pe piaţa terenurilor agricole, nu au cum să aibă un impact prea mare în economia generală.

„Terenurile agricole vor reprezenta mereu un procent destul de mic din imaginea de ansamblu a afacerilor imobiliare, au un potenţial destul de mic. Preţul unui hectar este mic, astfel că procentul este de până în 5% din întreaga piaţă imobiliară", încheie Christian Nowotny, expert imobiliar.

CITEȘTE ȘI: Terenurile agricole, ieftine şi profitabile până la extrem. Români şi străini luptă să prindă cele mai bune parcele.

 

6 June 2012