România va pierde sume importante de bani, deoarece rata de absorbţie a fondurilor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană abia dacă ajunge la 10%. Deocamdată, ţara noastră va trebui să suporte corecţii financiare definitive pentru cinci programe operaţionale, însă preşedintele CE avertizează că, pe viitor, România va avea mult mai mult de suferit.

26406-barroso.jpgComisia Europeană va aplica României corecţii financiare definitive pentru cinci programe operaţionale, deoarece nivelul de absorbţie al fondurilor europene este foarte scăzut, arată un comunicat MAEur, citat de Mediafax.

Din cauza problemelor majore identificate în efectuarea achiziţiilor publice”, se vor aplica corecţii financiare definitive sumelor decontate între 1 ianuarie 2007 și octombrie 2011, în cadrul programelor pentru care s-au întrerupt plăţile la începutul lunii iulie de către CE:

  • Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T)
  • Programul Operaţional Regional (POR)
  • Programul Sectorial Creşterea Competivităţii Economice (POS CCE)
  • Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu)

Comisia Europeană a mai propus o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul UE către bugetul naţional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). CE a analizat intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, iar sistemul de management şi control a fost considerat necorespunzător. Drept urmare, s-a declanşat procedura de pre-suspendare a programului şi aplicarea corecţiei pentru sumele rambursate.

România a reuşit să atingă o rată de absorbţie de numai 9,69% până la 31 august, conform datelor MAEur. Fondurile rambursate s-au ridicat la 1,861 miliarde euro, deşi suma pusă la dispoziţie României în exerciţiul bugetar 2007-2014 este de 19 miliarde euro.

Preşedintele CE: dacă nu se iau măsuri imediate, România va pierde sume însemnate de bani

Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, a discutat cu premierul Victor Ponta despre capacitatea extrem de scăzută a României de a absorbi fondurile europene. Oficialul CE a subliniat că România va pierde sume importante dacă România nu va lua cât mai repede măsuri pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a procedurilor de achiziţii publice.

„În timp ce eforturi mari au fost făcute în ultimul an, capacitatea de absorbţie rămâne extrem de scăzută, iar România riscă să piardă sume însemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetăţenii şi afacerile din România”, avertizează oficialii CE în comunicatul de presă transmis după întâlnirea de la Bruxelles a celor doi oficiali.

Comisia Europeană a acceptat, la sfârşitul lui 2011, să deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, care fuseseră întrerupte în iulie 2011. În schimb, reluarea a fost făcută cu anumite condiţii: aplicarea unor corecţii financiare preventive şi îndeplinirea unor măsuri de îmbunătăţire a sistemului de gestionare a fondurilor. În plus, CE trebuia să stabilească, după primele trei luni ale lui 2012, dacă deficienţele au fost remediate. Misiunea de audit s-a desfăşurat în cursul lunii iulie 2012, iar în funcţie de rezultate, CE va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăţilor, se specifică în comunicatul MAEur.

CITEŞTE ŞI: Românii pot primi anual de la stat miliarde de euro, bani nerambursabili. De ce nu profită nimeni?


18 September 2012