În goana după cei câţiva clienţi suficient de curajoşi încât să se înhame la credite ipotecare acum, băncile aplică tactici de guerrillă. Reduc costurile până la cote la care clientul începe să se întrebe dacă este ceva îndoielnic în spatele serviciului oferit. De fapt, este vorba despre lupta pentru supravieţuire în sistem. Iar aceste tactici le-au adus băncilor cu 10% mai mulţi clienţi în ultima perioadă.

20766-credite-ipotecare.jpgCreditele Prima Casă s-au transformat într-o ancoră pentru creşterea pieţei creditelor. Clientul intră în sucursală pentru a afla cât de ieftin ar fi un credit susținut de stat, dar află de la consultanţii financiari că un credit ipotecar clasic poate fi chiar mai avantajos. Dincolo de avansul mai mare, totul pare să meargă mai uşor.

„Se folosesc mult creditele Prima Casă, dar sunt mulţi care aleg celelalte credite ipotecare, care sunt mai rapide decât cele Prima Casă.", arată Alexandru Turcu, broker imobiliar Coldwell Banker

Aşa se face că încasările băncilor din credite ipotecare au ajuns la 100 milioane euro în luna iulie, potrivit datelor BNR, o creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este drept, creditele Prima Casă ţin 70 milioane euro din total, dar bancherii sunt de părere că revenirea creditelor ipotecare standard este demnă de luat în seamă.

„În afară de programul "Prima casă", la accelerarea creşterii creditului ipotecar a contribuit şi cererea mai mare pentru creditele standard. În cazul nostru, creditul imobiliar în euro, cu avans de 10%, înregistrează o dinamică în continuă creştere", a declarat Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.

Băncile care au credite în lei taie puternic dobânzile, pentru a putea vinde

Cu creditele în euro este însă uşor, românii au o preferinţă clară pentru împrumuturile în moneda europeană. La lei, lucrurile sunt ceva mai complicate. În primul rând, pentru că dobânda este mult mai mare. Dobânda anuală efectivă medie la un credit ipotecar în euro ajungea la 6,6% la sfârşitul lunii iunie, în timp ce la lei costul efectiv depăşea 9%, potrivit datelor BNR. Tocmai de aceea, băncile care vor să vândă, îşi asumă riscurile şi taie dobânzile. BCR Banca pentru Locuinţe a renunţat, dintr-o singură mişcare, la 1,2% din dobânda creditelor în lei.

„Produsele BCR Banca pentru Locuinţe au marele avantaj că nu sunt afectate de riscurile valutare şi riscurile de creştere a dobânzii, fiind doar în lei şi cu dobândă fixă. În condiţiile de piaţă actuale, venim în întâmpinarea nevoilor locative ale clienţilor care doresc să investească într-un timp mai scurt în domeniul locativ cu o reducere de dobânda importanta, de la 8,2% la 7% pe an, pentru creditele intermediare în lei, garantate cu ipoteca", a declarat Alexandru Ciobanu, Preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

Aceste mişcări sunt însă la început, iar românii nu au prins încă încredere în creditele în monedă naţională. Astfel, la sfârşitul lunii iulie, creditele în valută depăşeau 6,8 miliarde euro, fiind în creştere cu 12% faţă de iulie 2010, în timp ce ipotecarele în lei au scăzut pentru a 13-a lună consecutiv, ajungând la 1,54 mld. lei (360 milioane euro). Astfel, clienţii care iniţial au preferat credite în lei, au ales acum să şi le refinanţeze. Mai ales în condiţiile în care şi pe acest segment există promoţii. Unicredit, de exemplu, chiar a prelungit campania de refinanţare pe care o desfăşura.

„Clienţii cu împrumuturi la una sau mai multe bănci îşi pot diminua cheltuielile cu ratele lunare, în unele cazuri cu până la 50%, şi pot plăti un cost total al creditului mult mai redus. Din acest motiv, cererea pe care o înregistram pentru creditele de refinanţare se menţine, în continuare, la un nivel ridicat.", a declarat Bogdan Spuza, director de marketing si segmente în cadrul Diviziei de Retail a băncii.

Cât costă un credit ipotecar standard?

Pentru un credit ipotecar de 50.000 euro, luat pe o perioadă de 30 de ani, condiţiile sunt următoarele:

  • RBS pare să vină cu cea mai ieftină ofertă: dobândă de 5%, fixă în primul an, şi prima rată de 268 euro.
  • Urmează OTP Bank, cu o dobândă variabilă de 5,72% şi o rată iniţială de 293,4 euro.
  • Marfin Bank are cea de-a treia ofertă, cu o dobândă de 5,80%, dar fixă timp de trei ani. Rata iniţială este de 293 euro.
  • BRD vine cu o ofertă care are dobânda de 4,29%, doar că este variabilă, iar rata lunară urcă la 327 euro/lună. 
  • CEC Bank propune o dobândă de 5,80%, variabilă, şi o rată iniţială de 313 euro.

CITEŞTE ŞI Ce fel de credite mai poţi obţine dacă ai statutul de client-problemă


5 September 2011