Iarna abia dispare din peisaj, iar unii dintre noi îşi fac deja planuri pentru vacanţa de vară. Pentru a fi siguri că vor avea unde sta la mare, dar şi pentru a obţine un preţ avantajos, românii au început să îşi caute o locuinţă de închiriat la malul mării. Sunt două categorii de chiriaşi. Cei care închiriază în regim hotelier, ceea ce presupune o perioadă de cel mult o săptămână şi mai sunt persoanele care închiriază o lună sau chiar toată vara.

29834-plaja_mamaia.jpgPiaţa chiriilor de la malul mării începe uşor să se dezgheţe. Vorbim, bineînţeles, de chiriile sezoniere. Românii care aleg să îşi petreacă vacanţa pe litoralul românesc şi care ocolesc hotelurile au început deja să caute locuinţe pe care să le închirieze. Vor să se asigure astfel că vor găsi cele mai bune oferte.

Sunt programări care se fac în avans. Sunt oameni care deja şi-au manifestat interesul pentru a închiria o locuinţă pe perioada verii la malul mării. La sfârşitul lui aprilie, piaţa va atinge vârful, acum putem spune că abia au început să caute astfel de locuinţe. Cei mai mulţi vor să închirieze locuinţe în regim hotelier. Mai sunt cei care au activităţi sezoniere pe perioada verii şi îşi caută locuinţe pe care le închiriază în lunile de vară. Mai sunt cei care închiriază pe mai mult timp în vederea unui concediu prelungit de două-trei săptămâni şi care se cuplează cu alte familii pentru a obţine un preţ mai bun”, susţine Mihai Stan, manager Logic Acces.

Potrivit agenţilor imobiliari din Constanţa, există firme care aleg să închirieze direct de la proprietari pentru ca mai apoi să subînchirieze în regim hotelier. Pentru proprietari, această variantă este avantajoasă, deoarece primesc un preţ dublu pe lună şi plus că…

În momentul în care închiriezi în regim hotelier trebuie să te şi ocupi de respectiva proprietate, să întreţii, să aduci lenjerie curată, să mergi cu clienţii la vizionări, iar proprietarii nu sunt dispuşi la un asemenea efort. şi mai există avantajul pentru proprietari că îşi iau banii în avans, pe perioada verii”, explică Dan Lincă Broker imobiliar în cadrul Centrului Imobiliar Constanţa.

Cele mai căutate staţiuni de la malul mării sunt Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche, 1 Mai şi Costineşti. Aici se găsesc şi cele mai multe oferte, de la garsoniere noi sau vechi până la vile cu piscină.

Chirii la malul mării

Pentru un apartament cu două camere, persoanele care închiriază pentru a subînchiria mai apoi în regim hotelier, oferă proprietarilor lunar 1000 euro, în staţiunea Mamaia. Persoanele care închiriază pentru uz personal pe o perioadă lungă de timp, oferă între 400-500 euro/lună, depinde de finisajele şi dotările locuinţei. Specific aici că mă refer la apartamente noi situate în ansambluri rezidenţiale. Cei care vor să închirieze în regim hotelier vor plăti 100 euro/noapte pentru acest tip de apartament”, ne-a declarat reprezentantul Centrului Imobiliar Constanţa.

Pentru o garsonieră, preţul mediu este de aproximativ 350 euro pe lună şi de 70 euro/noapte, dacă clienţii optează pentru o chirie în regim hotelier. Cine doreşte un apartament nou, cu trei camere, va plăti o chirie medie de 600 euro pe lună sau 130 euro/noapte.

Diferenţa între chirii şi tarifele cerute de hoteluri nu este foarte mare. Dar în cazul apartamentelor închiriate, apar o serie de avantaje care pentru mulţi contează. Au bucătărie proprie unde pot să îşi prepare un mic dejun, dacă nu şi mai mult. Apartamentele sunt mult mai utilate decât o cameră de hotel”, conchide Mihai Stan.


NU RATA: Locuinţele de vacanţă de pe malul mării, o afacere rentabilă

 

1 April 2013