Mai puţin de un sfert dintre orăşenii români intenţionează să îşi cumpere o locuinţă în următorul an. Este concluzia unui studiu comandat de ISRA Center MR, la care au răspuns peste 1.000 de respondenţi.

Sursa: fluximobiliar.comŞapte din zece români din mediul urban au declarat că deţin în proprietate o locuinţă, conform analizei. Cifrele arată că sunt numeroşi proprietarii de peste 50 de ani. Astfel, doar 40% dintre cei care au până în 34 de ani au propriul lor cămin, în timp ce în segmentul de vârstă 50-65 de ani peste 90% dintre respondenţi sunt proprietari.

Media proprietarilor la nivel naţional este de 69%, doar în regiunea Moldova procentul este mai mic, de 58%. În general, se pare că factorul vârstei este cel mai important atunci când vine vorba de achiziţia unei locuinţe,  nicio altă variabilă nefiind atât de influenţabilă (venitul, regiunea sau mărimea localităţii).

Dorinţele proprietarilor

Dintre proprietarii unei locuinţe, 37% au contractat un credit bancar, mai arată studiul. Proprietarii doresc să înceapă lucrări de renovare în următorul an într-un procent relativ mic, de 15%, doar 9% dintre aceştia dorind să schimbe mobilierul. Un procent şi mai mic de proprietari ar vrea să îşi schimbe locuinţa în următoarele 12 luni (doar 3%), în timp ce 1% ar dori să îşi cumpere o a doua locuinţă.

Dintre respondenţii care nu au propria lor locuinţă, 13% au intenţii serioase de a-şi cumpăra una în următorul an.

Doar 7% dintre români ar contracta un credit

Cei mai mulţi români care accesează un credit bancar fac parte din segmentul de vârstă 35-40 de ani, locuitori ai Munteniei şi Olteniei, iar în extrema cealaltă se află bucureştenii. Per ansamblu, 3 din 10 români deţin un credit, dar doar 7% dintre locuitorii mediului urban intenţionează să se înhame la un credit bancar în următoarele 12 luni. Studiul mai arată că cei mai mulţi români care au declarat că sunt împotriva unui credit în viitorul provin din Oltenia.

Informaţiile au fost culese prin metoda interviului faţă în faţă, pe un eşantion de 1.108 respondenţi, cu vârste între 20 şi 60 de ani, din oraşe cu peste 50.000 de locuitori.

24 May 2011