Piaţa imobiliară se mişcă mult mai bine comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Clienţii care sună în agenţii chiar caută să cumpere şi foarte putini mai enunţă « mai aştept să coboare preţurile». Există totuşi şi ceva sceptici care afirmă că din cauza situaţiei economice complicate, preţurile vor mai coborî, ne-a declarat într-un interviu noul preşedinte ARAI, Ruxandra Cleciu.

Cât de reţinuţi sunt românii în ceea ce priveşte achiziţia de locuinţe?
Dorinţă este...putinţă mai puţin. Există o mai bună conştientizare a riscurilor. Drept urmare românii sunt mai reţinuti în a accesa o limită superioară de credit, eventual şi cu garanţii. Se îndreaptă mai degrabă spre o limită rezonabilă a indatorării. Evident trăim şi noi acum ceea ce în alte ţări este bine ştiut: teama pierderii locului de muncă!


Spre ce tip de locuinţe se orientează în special cumpărătorii acum?
Locuinţe pentru uzul propriu. Trei camere în mod special, dar şi case. Nu suprafeţele mari şi zona sunt cheia de căutare, ci bugetul.

Ce bugete au în general alocate cumpărătorii?
Categoria de cumpărători "Prima Casă" au bugete prestabilite de plafon şi puţini au economii personale pentru a creşte suma. Bugetele pe cartiere sunt sub 100.000 Euro pentru trei şi patru camere. Pentru zone semicentrale cu greu se depăşesc 150.000 Euro pentru patru camere.

Pentru case, în general în Pipera preţul este de 160.000 Euro. Pentru locuinţele mai luxoase evident există alte bugete, chiar spre 1.000.000 Euro sau mai sus.
Ca şi concluzie referitor la atitudinea cumpărătorilor putem spune că avem două profiluri:
- cel ce cumpără de nevoi;
- cel ce cumpără pentru că ştie că este un moment bun de cumpărare.

Profil 1
În general, cei care cumpără cu Prima Casă au banii număraţi la centimă, preferă blocurile vechi în continuare datorită facilităţilor de proximitate, sunt îngrijoraţi referitor la ansamblurile noi de costurile administrative. Lucrează destul de mult fără agenţii din motiv de economie. În maximum trei luni cumpără.

Profil 2

  • Doresc o schimbare sau chiar o investiţie. Au bani sau accesează un credit fără probleme;
  • Sunt relaxaţi nu se grăbesc. Zona este prioritară chiar uneori înaintea bugetului.
  • Văd multe proprietăţi;
  • Fac oferte, în general substanţial sub preţul listat de proprietar;
  • Negociază mult, destul de greu;
  • Pot căuta şi 12 luni pâna cumpără.

Cumpărătorii sunt însă conştienţi de un lucru: soldurile la case sunt comparative cu soldurile clasice: pe măsură ce cresc discount-urile articolele «bune» dispar, deci chiar dacă există posibilitate să se mai ieftinească, ieftinirea va fi la locuinţele de proastă calitate din punct de vedere a zonei sau a caracteristicilor.

Cum apreciaţi că va evolua piaţa imobiliară în acest an? Când vom vedea o îmbunătăţire a situaţiei?

Piaţa imobiliară nu are şanse să evolueze anul acesta mai bine decat situaţia actuală. Cel mult va rămâne în parametri actuali. Anul viitor în a doua jumătate vom vedea poate o imbunătăţire. Nu însa şi o creşte spectaculoasa a preţurilor, ci poate o creştere a volumului.

Cât de tare vor afecta măsurile guvernului piaţa imobiliară?
Evident că o situaţie economică proastă, o creştere a şomajului şi o posibilă devalorizare a monezii naţionale nu vor ajuta piaţa imobiliară. Pe de altă parte clienţii care au confort financiar şi care anul trecut nu au cumpărat aşteptând cuminţi să scadă preţurile au început să iasă la căutări.

În mod special cei care au bani economisiţi sau pentru care scoringul la un credit nu reprezintă o problemă.

Ce şanse mai are un program precum Prima Casa în această perioadă?
Primul program Prima Casă a fost în mod real util pieţei pentru că a dus un suflu nou chiar dacă de la momentul anunţării lui până la punerea în practică piaţa a avut de suferit printr-un blocaj masiv la acel moment.

Programul Prima Casă trebuie să fie permanent aşa cum este şi în alte ţări şi are drept scop susţinerea tinerilor în a accesa o primă proprietate. Anual, de el vor profita un număr limitat de beneficiari şi nu cred că va mai reprezenta « un eveniment » aşa cum a fost primul.

Să discutăm un pic şi despre revenirea dvs la conducerea ARAI. Ce v-a determinat să luaţi această decizie?
În primul rând nu este un mandat clasic de doi ani. Vom avea alegeri probabil în noiembrie. ARAI-ul este ca şi un copil al meu, de 12 ani m-am ocupat de el. Drept urmare am hotărât că în acest moment greu pentru Asociaţie să pot ajuta cu ceea ce cred că mă pricep mai bine, respectiv Managementul acesteia. Nu am dorit neapărat funcţia de preşedinte!

Asociaţia are dificultăţi pentru că în primul rând membrii ei au dificultăţi. Am avut posibilitatea să găzduiesc fără costuri Asociaţia şi am făcut-o.

Ce planuri aveţi pentru ARAI?

  • Pe termen scurt: reorganizarea bugetară;
  • Pe termen mediu: cursuri, implementarea Standardului ;

Enumeraţi, vă rog trei elemente ce trebuie schimbate urgent în cadrul ARAI

  • Accesul agenţilor în Asociaţie şi o forma de organizare şi evidentă a acestora;
  • Extinderea în ţară;
  • Comunicarea cu membrii Asociaţiei
     


8 June 2010