Programul Prima Casă 4 ar putea lua sfârşit în primele luni din 2013 dacă nu va fi afectat de noul regulament de creditare propus de BNR, altfel acesta s-ar putea încheia la finalul anului 2012. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Fondului Naţional de Garantare, Aurel Şaramet.

21622-intrebare_casa.jpg"Dacă va apărea acel regulament al BNR care să prevadă pentru creditele imobiliare la bănci, în afară de Prima Casă, pentru creditele în euro avansuri mult mai mari, că or fi 20-30%, atunci întrevăd un ritm de creştere mai susţinut în accesarea Primei Case, pentru că un segment din populaţia care dispune astăzi de nişte avansuri va prefera, decât să dea 30% avans, să dea 3% şi să plătească eventual un preţ mai mare pe rate sau pe alte lucruri", a declarat Aurel Şaramet, citat de NewsIN.

El a precizat că, în funcţie de prevederile din noul regulament de creditare, programul Prima Casă 4 ar putea continua până în 2013 sau s-ar putea încheia la finalul anului 2012.

"Momentan sunt doar discuţii. A mai apărut o discuţie în care FMI a spus că e numai pentru creditul de consum. Până nu ştim care va fi finalul actului normativ nu are rost să facem estimări, altfel ar merge până la finalul anului 2012, poate că o lună-două din 2013, dar dacă va apărea acest fenomen este posibil să se mai scurteze cu două luni din 2012", susţine Şaramet.

Preşedintele FNG a spus că în prezent instituţia primeşte100-120 de dosare pe zi, ritm care s-a stabilizat după ce a apărut şi Prima Casă 4 şi că nu sunt probleme deosebite. În ceea ce priveşte garanţiile executate, Şaramet a spus că până acum s-au executat 30-32 de garanţii dintre 47.000 de contracte acordate.

Până acum prin programul Prima Casă 4 s-au acordat credite în valoare de circa 350-370 milioane euro.

Creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului, potrivit unui proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, publicat marţi pe pagina de internet a BNR. Totodată, pentru finanţările imobiliare în euro solicitanţii vor avea nevoie de un avans de cel puţin 30%, de 15% în cazul celor în lei şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.

CITEŞTE ŞI: Românii au găsit un credit mai tentant decât Prima Casă. Află care sunt opţiunile


21 October 2011