Pentru unii, o casă verde într-un oraș poluat este prea puțin. Pentru ei, viața arată altfel: locuiesc în sate ecologice, în zone împădurite, unde cultivă ceea ce consumă, produc singuri energie, merg pe jos sau cu bicicleta și uită de viața la oraș. Întreaga comunitate pare să fie ruptă dintr-o altă realitate, una în care consumatorismul nu există, iar natura și oamenii există în armonie. Momentan aceste proiecte sunt mai degrabă niște ciudățenii, dar inițiatorii lor speră să le popularizeze până la nivelul în care vor fi acceptate drept o alternativă viabilă de cât mai mulți dintre cei care își doresc o locuință nouă.

41321-verde.jpgÎn Georgia, SUA, într-o zonă împădurită, departe de orașe sau industrie, există o comunitate în care oricine și-ar dori să se afle măcar în excursie. Casele de lemn, aparent tradiționale dar construite cu cele mai noi tehnologii verzi, se încadrează perfect în mijlocul naturii. Satul ecologic a fost ridicat pe o suprafață de 100 de hectare, în apropierea unei ferme organice vechi de 20 de ani. Loturile de teren de jumătate de hectar sunt scoase la vânzare cu prețuri de la 45.000 de dolari, iar primii locatari deja s-au instalat comod în zonă.

Locuitorii au la dispoziție 1,6 hectare de teren pe care pot cultiva orice doresc

Comunitatea este mică și foarte unită, cum se întâmplă adesea în asemenea situații. Cu toții lucrează o suprafață de 1,6 hectare pe care pot planta legume și fructe organice. Această activitate este opțională, locuitorii nu sunt obligați să participe la activitățile agricole, dar cei care își doresc un asemenea stil de viață sunt adesea interesați și în a-și cultiva alimentele. În comunitate se pot face schimburi de produse sau se pot cumpăra alimentele cultivate de vecini, iar terenul de plantat este gestionat prin asociația de proprietari.

Satele verzi fac parte dintr-un demers de a îmbunătăți viața atât individual, cât și global

Această mișcare de mutare a orășenilor în mediul rustic este un demers care face bine atât indivizilor, cât și mediului, sănătății și economiei. Numia în Statele Unite, clădirile sunt responsabile pentru:

  • 36% din totalul de energie consumată și 65% din totalul consumului de electricitate
  • 30% din emisiile de gaze cu efect de seră
  • 30% din totalul materialelor naturale folosite
  • 12% din consumul de apă potabilă
  • 30% din deșeuri, respectiv 136 de milioane de tone anual 

De cealaltă parte, în cazul construcțiilor ecologice, cu atât mai multe în cazul satelor ecologice, tehnologica permite atât maximizarea performanțelor economice, cât ți a celor de mediu.

  • Ecosistemele sunt protejate, iar biodiversitatea este încurajată
  • Calitatea aerului și a apei este îmbunătățită
  • Resursele naturale sunt conservate
  • Costurile de operare sunt redusă la minimum
  • Crește calitatea vieții, în general. 

CITEȘTE ȘI:

21 March 2017