Atunci când se dublează cererea de la an la an, pare greu de crezut că piața imobiliară traversează o perioadă cu turbulențe. Adevărul este că unele segmente își revin mai rapid decât altele după o prăbușire economică și trag după ele și alte niște. Un exemplu concret: creșterea susținută a consumului a condus la apetitul de extindere al companiilor, care au stimulat astfel piața industrială și logistică. Prin urmare, anul acesta se anunță a fi unul record pentru aceste nișe imobiliare.

40307-spatii_logistice.pngCompaniile din domenii precum retail, logistică sau distribuție vor avea mult de muncă în anul 2016, pentru a face față cererii venite din partea clienților. Se așteaptă ca anul acesta să se livreze 300.000 de metri pătrați, dublu față de anul trecut. Cele mai multe dintre aceste spații vor apărea în București: 190.000 de metri pătrați. Acesta este cel mai ridicat nivel al ultimilor șapte ani.

După București, în clasament se află Clujul, la o distanță mare, cu 25.000 mp livrați. Apoi, la egalitate, Brașovul, Ploieștiul și Sibiul, fiecare cu câte 15.000 mp livrați. Cererea de asemenea spații este susținută de consumul în creștere dar și de nevoia companiilor din retail, logistică și distribuție de a-și extinde operațiunile”, arată un raport al DTZ Echinox.

În ciuda creșterii puternice, chiriile se mențin stabile

Și anul trecut a fost unul de creștere, dar procenul nu a depășit 55% față de anul anterior. Cu toate acestea, chiriile au rămas relativ stabile. Spre exemplu, în cazul unităților de clasă A de minimum 5.000 mp, chiria se încadrează între 3,6 - 3,9 euro/mp/lună. Pentru unitățile de clasă B, chiriile oscilează între 2.5 - 3 euro/mp/lună. Costurile adiționale include o taxă de mentenanță care fluctuează între 0,60 - 0,95 euro/mp/lună. Acești bani sunt destinați întreținerii tehnice, iluminat și curățenie, asigurarea și paza precum și taxa pe proprietate. Aceste condiții sunt considerate cel puțin decente de către chiriași.

Încă de anul trecut, rata de neocupare a scăzut sub 5% în București, iar în restul țării se ajunge la 10%. Pentru anul acesta, se așteaptă contracte de relocare, renegociere și prelungire de contracte, dar și contracte noi și extinderi. Cererea vine în special de la companiile de logistică din București, iar în restul țării – de la companiile din domeniul auto”, se arată în raportul JLL  Bucharest City Report.

Creșterile ar putea fi mult mai mari dacă România ar rezolva problemele cu mediul de afaceri ostil

În ciuda progresului spectaculos pe care îl are România, țara noastră încă se situează în urma eternelor rivale: Polonia și Cehia. Explicația stă, ca întotdeauna, în dezinteresul autorităților de a crea un mediu de afaceri bun pentru investitori.

Anual, în Polonia și Cehia se tranzacționează dublu față de suprafețele din România. Este o distanță din care s-ar fi putut recupera dacă finalizam la timp proiectele de infrastructură anunțate, dacă exista stabilitate politică sau un sistem fiscal eficient și atractiv. Nu este suficient să ai forță de muncă bine pregătită și ieftină sau o poziție geografică bună, dată de poziționarea la Marea Neagră”, arată datele JLL.

Alături de piața birourilor, piața logistică și industrială este segmentul preferat al investitorilor. Pe locul trei se află segmentul retail.

CITEȘTE ȘI:

30 May 2016