Scumpirea costurilor de întreţinere va determina şi o scădere a chiriilor, arată specialiştii imobiliari. Explicaţia stă în principiul jocului de domino: bugetele vor scădea, deci toţi chiriaşii vor căuta oferte mai ieftine. De cealaltă parte, proprietarii vor trage de preţ în jos, pentru a-şi păstra locuinţele ocupate. Dar toate aceste schimbări nu se vor întâmpla peste noapte, ci mai degrabă începând cu anul viitor, arată calculele experţilor.

20794-bani_caldura_gigacalorie_copy.jpgDacă anul acesta, chiriile nu au fluctuat foarte mult, anul viitor se arată a fi unul mai agitat. Echilibrul ar putea fi spulberat în mod neaşteptat de creşterea preţurilor de întreţinere. Dat fiind faptul că se vorbeşte deja despre dublarea acestora, experţii imobiliari spun că toată lumea va căuta să îşi ajusteze viaţa la noile condiţii. Destul de tare se va simţi acest lucru în rândul chiriaşilor, care vor căuta apartamente mai mici, făcând astfel o economie cu care să poată achita întreţinerea.

„Nivelul chiriilor va fi influenţat tangenţial. Pe măsură ce costurile cu întreţinerea vor creşte semnificativ, chiriaşii vor căuta să îşi ajusteze bugetul familial. Persoanele mai în vârstă, care locuiesc în spaţii mai mari, vor căuta să se mute în spaţii mai mici, unde pot plăti chiria. Nu cred că se vor vedea efectele în acest an, însă această situaţie va genera oferte suplimentare pe piaţa de locuinţe şi cum oferta e destulă şi acum, valoarea activelor şi chiria vor continua un trend descendent", a declarat pentru Capital Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate.

Proprietarii vor reacţiona rapid, scăzând chiriile

În aceste noi condiţii, proprietarii vor reacţiona rapid. Renegocierea este deja un concept cunoscut de cei care îşi închiriază locuinţele, încă de dinainte de criză. Nimeni nu îşi mai permite acum luxul de a sta cu proprietatea neocupată. Este mai bine să închiriezi ieftin, decât să scoţi bani din buzunar pentru a plăti toate facturile, în aşteptarea clientului perfect.

„Proprietarii vor fi în secundar forţaţi să mai diminueze din chirie, pentru că au nevoie de clienţi şi la ofertele din piaţă este o fugă după clienţi. Negocierile vor fi tot mai dure şi datorită acestor costuri în creştere. Din cauză că majoritatea înţelegerilor între proprietari şi chiriaşi se fac la negru, aceste aspecte nu se vor reflecta în date statistice", consideră Bejan.

În luna august, chiria medie percepută pentru o garsonieră amplasată într-un bloc vechi din Bucureşti a fost de 230 euro/lună, pentru un apartament cu două camere de 315 euro/lună, pentru unul cu trei camere de 450 euro/lună, iar la patru camere aceasta a ajuns la 658 euro/lună.

CITEȘTE ȘI: Facturile de încălzire nu vor creşte la iarnă, pentru cei cu venituri mici, asigură Boc


6 September 2011