IMOPEDIA.ro: Cum caracterizaţi piaţa imobiliară din România în momentul de faţă?

Silviu Prigoană: „O să ajungem la 30.000 de euro apartamentul nou”Silviu Prigoana: Este complicat să caracterizăm ceva cu care nu ne-am mai întâlnit. După ce o să treacă, probabil o sa avem o imagine mai exactă şi o să putem face o caracterizare. În momentul de faţă, piaţa din punctul meu de vedere, se aşează.

IMOPEDIA.ro:Când credeţi că îşi va reveni piaţa imobiliară din criză?

Silviu Prigoana: Staţi să ne înţelegem, revenire ce înseamnă? Momentul când se va stabiliza poate, nu revenire. Dacă dumneavoastră consideraţi că un apartament făcut acum 50 de ani, fără izolaţie termică, cu ţevi, conducte care trebuie schimbate că sunt vechi, costă 200.000 de euro trei camere, vă daţi seama că este o aberaţie fără margini. Preţul unui locuinţe, unui apartament se calculează pe termen de 25 de ani, a treia parte din salariul mediu.

Este un calcul care se face peste tot în ţările civilizate, din care reiese preţul real şi corect al unei proprietăţi. Discutând de un apartament cu două camere, pe un salariu mediu, a treia parte, pe 25 de ani, se face calculul şi ăsta ar trebui să reprezinte preţul. Pentru România, de exemplu, un apartament cu două camere nou ar trebui să coste 30.000 de euro, iar unul vechi 15.000 de euro. Noi o să ajungem la 30.000 de euro apartamentul nou, şi 15.000 - 20.000 de euro, apartamentul cu două camere, vechi de 50 de ani, cred că în trei luni de zile.

IMOPEDIA.ro: Chiar credeţi că e posibil? Nu sunteţi prea optimist?

Silviu Prigoana: Piaţa imobiliară se reglează prin cerere şi ofertă, degeaba există ofertă, dacă nu există cerere. Şi atunci preţurile vor scădea, vor scădea... până va exista cerere. Deocamdată nu există cerere pe piaţa şi nu din cauză că băncile au înăsprit condiţiile de creditare. Nu, nu există un necesar de case şi apartamente în momentul de faţă, pentru că 87% din populaţie deţine o proprietate, casă, apartament. Cei care s-au înghesuit să-şi facă o a două locuinţă, o a treia locuinţă, aceia vor avea de suferit, în viitorul apropiat, când nu o să mai poată să ramburseze ratele cu dobânzi absolut înrobitoare.

IMOPEDIA.ro: Deţineţi proprietăţi imobiliare? Vă temeţi că preţul lor va scădea?

Silviu Prigoana: Toate proprietăţile imobiliare pe care le deţin în momentul de faţă s-au cumulat în timp, e vorba de 20 de ani. Eu nu fac business în domeniul imobiliar. Eu am încercat un business imobiliar, în Statele Unite ale Americii, şi am dat faliment. Eu nu am făcut afaceri imobiliare. Eu tot ce am cumpărat, am cumpărat pentru necesarul companiilor şi pentru cel al familiei.

IMOPEDIA.ro: Deci nu intenţionaţi să vindeţi din proprietăţile pe care le deţineţi?

Silviu Prigoana: Am vândut de curând o proprietate, un teren, la Belciugatele care îmi era excedentar şi în politica actualului guvern care doreşte la un moment dat să mărească taxele şi impozitele, am spus că este în neregula să ţin această suprafaţă de teren. Trebuia să fac un azil de bătrâni, era un proiect mai vechi, la care am renunţat, că dacă am intrat în politică am renunţat la toate business-urile şi atunci terenul nu îmi mai era de folos.

IMOPEDIA.ro: Ce suprafaţă avea terenul şi cu cât l-aţi vândut?

Silviu Prigoana: 15 hectare şi l-am vândut cu 5 euro/metru pătrat. L-am cumpărat cu 2-3 euro/metru pătrat acum 3-4 ani de zile.

Joi 5 Martie 2009
Afla cine a declarat in exclusivitate pentru IMOPEDIA:

"Sunt obligat să construiesc ca să vând locuinţe pentru că terenuri nu mai cumpără nimeni. (...) Normal se ajunge la 500-600 euro/mp. Vând cu 200 de euro în plus că să acopăr terenul."

Citeste continuarea AICI

3 March 2009