Românii vor să se mute din oraş, la bloc sau casă, important este să fie ieftin. Aceasta este marea schimbare pe care a adus-o criza, dar dorinţa de a fi proprietar, şi nu chiriaş, rămâne neschimbată într-o proporţie covârşitoare. Un studiu făcut de compania iVox.ro a arătat comportamentul clientului de imobiliare după criză.

FotoNu demult, exista o perioadă în care românii nu se prea uitau la ce cumpără. Mai ales pe piaţa imobiliară, vânzătorii făceau legea, deoarece oferta era cu mult mai mică decât cererea. Cumpărătorii nu erau deloc pretenţioşi, aveau câteva criterii pentru a cumpăra o locuinţă: să fie într-o anume zonă, apartamentul să fie renovat recent, eventual şi un loc de parcare - şi erau dispuşi să plătească aproape oricât, fără a negocia prea mult.

Astăzi lucrurile s-au schimbat radical, oamenii sunt mult mai atenţi cu banii, poate şi pentru că băncile sunt mai atente la clienţi. Un studiu realizat de iVox relevă faptul că amplasamentul a scăzut în topul criteriilor de alegere a unei locuinţe.

Cele mai importante aspecte care influenţează decizia de cumpărare a unei locuinţe sunt:

Preţul (97%)
Infrastructura, rezistenţa la cutremure, suprafaţa (fiecare cu 88%)
Amplasamentul locuinţei (86%)
Materialele folosite (85%)
Finisajele (68%)

De asemenea, cumpărătorii sunt foarte atenţi la serviciile disponibile în zona în care se mută. Facilităţile considerate a fi necesare în zona de rezidenţă sunt locurile de depozitare a gunoiului (72%), parcurile şi locurile de parcare din apropiere (70%), serviciile de cablu, telefonie şi Internet (68%), precum şi distanţa faţă de supermarketuri (aproape 60%).

Eterna întrebare: chiriaş sau proprietar?

Este arhicunoscută dorinţa românească de a fi proprietar cu orice preţ. Acest lucru rămâne neschimbat, chiar dacă traversăm o perioadă economică dificilă: 90% dintre respondenţi consideră că achiziţionarea sau construirea unei locuinţe este o alegere mai bună faţă de chirie (doar 10%).

În ciuda situaţiei economice actuale, 80% dintre respondenţi ar prefera chiar să facă un credit bancar decât să stea cu chirie. Şi asta cu toate că doar jumătate dintre cei intervievaţi spun că şi-ar permite o rată de 400 euro/lună, secondaţi de cei al căror plafon maxim este de 200 de euro (43%).

Cel mai bun moment pentru a construi o casă

Din cauza cererii scăzute atât la terenuri, cât şi la materiale de construcţie, suma de care este nevoie pentru a construi o casă s-a micşorat considerabil faţă de acum câţiva ani. Astfel că cei mai mulţi respondenţi consideră că acum este un moment propice pentru construcţia în regim privat a unei case. Motivul principal este că ar putea să o facă aşa cum îşi doresc, urmat de faptul că şi-ar alege materialele dorite, iar raportul calitate-preţ comparativ cu un apartament este mult mai bun.

Soluţii potrivite pentru perioada actuală:

Construirea unei case (38%)
Achiziţia unui apartament nou (aproape 20%)
Doar 9% consideră ca o opţiune viabilă locuitul cu chirie
Restul de peste 30% susţine că este un moment bun pentru a achiziţiona o locuinţă veche (apartament sau casă)

Cei care şi-ar cumpăra un apartament nou, îşi motivează alegerea prin faptul că nu ar trebui să aştepte atât de mult până la finisare, îmbinat cu faptul că preţul şi cheltuielile sunt mult mai mici comparativ cu cele impuse de o casă.

Cu toate acestea, 84% declară că ar fi mulţumiţi cu un spaţiu de 80 mp, în timp ce restul consideră că ar avea nevoie de o suprafaţă mai mare în care să locuiască.

Bugetul alocat unei locuinţe

Dacă până nu demult toată lumea spera să locuiască în centrul oraşului, de câţiva ani încoace oamenii simt din ce în ce mai puternic nevoia de a se detaşa de agitaţia urbană. Zonele limitrofe marilor oraşe au devenit tot mai căutate, astfel că procentul celor care şi-ar dori să locuiască aici s-a ridicat la 35%. Cu toate acestea, deocamdată rămâne majoritar numărul celor care doresc să locuiască în oraş (56%).

Peste jumătate dintre cei chestionaţi intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în următorii cinci ani deşi, momentan, cei mai mulţi nu îşi permit să-şi cumpere ce şi-ar dori.

În ce zone îşi permit românii să cumpere o locuinţă

Într-o zonă limitrofă (17,8%)
Într-un cartier cu locuinţe mai vechi (16,3%)
La periferie (14,8%)
În centrul oraşului (4,2%)

Bugetul alocat unei locuinţe în centrul oraşului este între 30.000 şi 50.000 euro pentru aproape jumătate dintre respondenţi şi de peste 70.000 euro pentru doar 8% dintre ei. Pentru o locuinţă situată în zona limitrofă a oraşului, majoritatea (56%) ar putea plăti între 20.000 şi 40.000 euro.

Respondenţii acestui sondaj sunt femei (53%) şi bărbaţi (47%), locuitori ai mediului urban. Cei mai mulţi sunt bucureşteni, dar sunt şi intervievaţi din Cluj, Iaşi, Constanţa şi Prahova, având vârsta medie peste 30 de ani. Majoritatea a absolvit o facultate şi lucrează în mediul privat ca salariat cu activitate intelectuală.

iVox este o platformă online dedicată cercetărilor de piaţă, care sprijină atât consumatorii, cât şi companiile, pentru a optimiza relaţia dintre cele două părţi.

5 May 2011