Primarul Sorin Oprescu a deschis astăzi cel mai important eveniment imobiliar al anului: Gala Agentului Imobiliar. Edilul-şef a subliniat una dintre cele mai dificile probleme ale dezvoltărilor imobiliare din Capitală: oraşul trebuie să se dezvolte nu numai prin construcţia de blocuri, ci și prin dezvoltarea unei infrastructuri solide, care să cuprindă atât şcoli, spitale, drumuri, farmacii şi magazine.

24763-gala-agentului-imobiliar.jpgÎn Bucureşti, este nevoie acută de locuinţe, dar construcţia lor nu este cel mai important lucru. Pentru a oferi confortul necesar celor care urmează să se mute în aceste locuinţe, trebuie ca un dezvoltator să le poată asigura orice are nevoie. Iar aici este vorba despre nevoile primare, astfel  că odată cu cartierele de locuinţe trebuie să fie ridicate şi şcoli, grădiniţe, spitale, farmacii, magazine de proximitate tot ceea ce ar avea la îndemână într-o zonă rezidenţială completă.

„După statistici, în Bucureşti este nevoie de 15.000 locuinţe, cu cereri înregistrate cu tot. Trebuie să ne ducem către Sud şi Vest, simultan cu regiunea metropolitană, pentru că acolo avem spaţiu suficient pentru locuinţe. Dar nu dezvoltăm ca până acum, la 3 km să fie o şcoală, la 5 km grădiniţă, la 10 km un spital. Vrem să creăm complexuri cu de toate pentru cei care au nevoie”, a spus Sorin Oprescu la Gala Agentului Imobiliar, un eveniment marca IMOPEDIA.ro.

Agenţii imobiliari decid asupra modului în care trebuie să vândă noile locuinţe

După ce complexurile imobiliare au fost construite, mai rămâne o problemă: trebuie vândute. În condiţiile rigide în care se lucrează azi, în piaţa imobiliară, calitatea celor care intermediază tranzacţia este direct legată de succesul pe care aceasta îl are în piaţă. Astfel, specialiştii imobiliari se împart în două tabere: cei care preferă intermedierea, sistemul clasic de pe piaţa românească, şi cei care lucrează în regim de reprezentare exclusivă. Numărul acestora din urmă este mic, căci sistemul este nou pentru piaţa autohtonă. Poate tocmai de aceea atrage şi o doză mare de reticenţă.

„Nu cred în sistemul reprezentării exclusive, pentru că ai nevoie de legături foarte, foarte strânse cu ceilalţi, iar noi nu avem o comunitate. Dacă un agent imobiliar are nevoie de ajutor, abia dacă se găsesc doi-trei oameni care să îi rezolve problema, şi sigur este vorba despre prietenii lui”, a spus Giulio Angheloiu, preşedinte Premier Service.

Mobilizarea breslei este încă un lucru care poate fi obţinut, chiar dacă va necesita eforturi şi se va desfăşura pe o perioadă lungă de timp. Este vorba doar despre intenţie.

„Nu ne opreşte nimeni, dacă toţi ne dorim să colaborăm unii cu alţii, cel mai bine o putem face în reprezentare exclusivă, pentru că toţi ne reprezentăm interesele şi interesele clienţilor. Nu putem colabora în regim de intermediere”, spune Andrei Marinescu, reprezentant RE/MAX.

Pare îndepărtat momentul în care piaţa va adera la reprezentarea exclusivă 

Totuşi, momentul în care întreaga piaţă sau măcar majoritatea specialiştilor va adera la reprezentarea exclusivă pare destul de îndepărtat, iar argumentele pro şi contra sunt multe şi susţinute de experienţă.

„O mare problemă a reprezentării exclusive este faptul că doar o parte beneficiază de consiliere. Dacă nu sunt ambele părţi reprezentate exclusiv, nu poţi să discuţi eficient. Dacă reprezinţi proprietarul, clientul nu va crede nimic din ce spui, pentru că va avea convingerea că nu ai niciun motiv să îi reprezinţi şi lui interesele”, spune Ruxandra Cleciu, preşedintele ARAI.

O ultimă problemă este disputa dintre agenţii imobiliari. Din dorinţa de încheia cât mai multe tranzacţii, ei par să nu fie deschişi ideii de reprezentare exclusivă.

„Nu este pregătită piaţa, nici noi nu suntem pregătiţi să lucrăm prin reprezentarea exclusivă. Primul pas ar fi să colaborăm între noi. Eu lucrez şi pe reprezentare exclusivă, şi pe intermediere. Nu am văzut deloc iniţiativă din partea colegilor mei, care ştiu că mă ocup de zona Cotroceni, şi ştiu că pot apela la mine oricând este nevoie de ceva pe acest segment. Împărţim timpul şi câştigăm împreună. Dar nu avem încredere unii în alţii. Dacă am avea încredere unii în alţii, mai ales că foarte multe agenţii s-au specializat pe unele zone de nişă, ar trebui să facem acest pas”, conchide Claudiu Haţegan, reprezentant Klauss & Partners.

CITEȘTE ȘI Paradox imobiliar: trebuie să plăteşti mai mult dacă vrei o locuinţă ieftină

 

15 May 2012