Începând din această iarnă, bucureştenii cu salarii lunare de peste 2.000 lei ar putea plăti aproape dublu pentru încălzire. Primarul Capitalei a cerut Fiscului listele cu veniturile bucureştenilor şi a precizat că vrea să taie încă de anul acesta subvenţiile acordate acestei categorii de populaţie, pentru a „debloca  o serie întreagă de bani din subvenţie pentru mai mulţi oameni care au nevoie”.

26730-calor_incalzire_gigacalorie_centrale_muncitor_d.jpgPrimarul Sorin Oprescu a cerut ANAF-ului o listă cu veniturile bucureştenilor, deoarece este hotărât să taie subvenţiile acordate celor cu venituri lunare de peste 2.000 lei. În prezent, indiferent de salariu, bucureştenii plătesc 170 lei/gigacalorie, iar Primăria achită restul până la 328 lei.

„Pentru plata subvenţiei pentru energia termică, Primăria Capitalei are prevăzută în buget, pentru anul 2012, suma de 590 milioane lei. Întrucât Primăria Capitalei este interesată ca anumite categorii sociale să poată beneficia în mod echitabil de această subvenţie, în ultima perioadă au existat o serie de variante de optimizare, printre care şi acordarea subvenţiei, direct către populaţie, în funcţie de venituri”, se arată într-un comunicat emis de PMB.

„Nu este elegant, nici echitabil, ca oameni care au venituri de peste 20-25 milioane lei pe cap de membru al familiei să plătească subvenţionat gigacaloria. De ce să plătească dl. Băsescu subvenţionat, Oprescu, preşedintele Camerei? Nu, să plătească tot, pentru că pot! În schimb, deblochez o serie întreagă de bani din subvenţie pentru mai mulţi oameni care au nevoie”, a declarat primarul Bucureştiului, miercuri, în Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor.

Primarul Capitalei speră să poată pune în aplicare această hotărâre încă din această iarnă, de îndată ce ANAF îi va pune la dispoziţie toate informaţiile. Și asta cu toate că, în urmă cu numai două săptămâni, Sorin Oprescu susţinea că bucureştenii nu vor plăti mai mult decât anul trecut pentru gigacalorie, deşi estima o creştere de circa 5% a preţului, datorită scumpirii gazului.

„Nu am primit lista, abia am apelat. Eu aş vrea să o aplic chiar de anul ăsta. Da, vor veni unii răi să spună că Oprescu face discriminare. Nu e niciun fel de discriminare, că toată lumea suferă de criză, este uman ceea ce facem. Guvernul nu mai dă bani de doi ani de zile, s-au tăiat toate ajutoarele, ce vreţi să fac? Nu mai pot să plătesc căldura!”, a mai spus primarul, citat de ziare.com.

Costul gigacaloriei pentru locuitorii din Bucureşti a fost majorat ultima oară în august 2011, cu 37%: de la 124 lei la 170 lei. Autorităţile motivau, la momentul respectiv, că majorarea era necesară pentru a acoperi deficitul veniturilor anuale ale RADET (Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice), în timp ce necesarul subvenţiei municipalităţii scădea, de la 770 milioane lei anual, la 610 milioane lei.

CITEȘTE ȘI Impozite, amenzi şi taxe mai mari, din 2013. Inflaţia din anii trecuţi trebuie acoperită

 

4 October 2012