Majoritatea cititorilor de pe IMOPEDIA.ro se confrunta cu aceasta situatie: sotul/sotia detine dinaintea casatoriei, (deci un bun propriu) un imobil sau cota parte dintr-un imobil, ceea ce aparent, face posibila aplicarea pentru programul Prima Casa.

Sotul are un imobil dinaintea casatoriei. Putem aplica impreuna pentru PRIMA CASA?Din pacate insa nu este asa. Codul familiei vine si ne rastoarna umbra de speranta:

Conform art.30 alin.1 Codul Familiei: "Bunurile dobandite de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor".

Astfel tinand cont de faptul ca orice bun, inclusiv imobil, dobandit in timpul casatoriei de catre unii dintre soti devine bun comun , sotul care detinea deja o proprietate se afla in una din situatiile pe care legea le considera ca incompatibile cu programul Prima Casa: existenta la data intrarii in vigoare a legii a unei alte proprietati.

Chiar si din discursul premierului Emil Boc tinut cu ocazia sarbatoririi Primei Case achizitionate de catre cuplul de tineri casatoriti, Avram Laura si Stefan, reiese necesitatea indeplinirii acestei conditii, spunand ca acest program "Se adreseaza numai celor care nu au NIMIC!

In aceasi situatie nefericita se afla si cei care detin doar o cota parte chiar si insignifianta dintr-o proprietate ( inclusiv o casa darapanata de la tara), nefiind astfel eligibili pentru Prima Casa intrucat "au CEVA" .

27 July 2009