Zeci de mii de străini au plătit bani grei pentru a se bucura de o casă în însorita Spanie. Dar multe au fost ridicate ilegal, astfel că autoritățile au ordonat demolarea lor. Cazurile proprietarilor rămași fără bani și fără locuințe, au adus o nouă lege, intrată recent în vigoare: înainte de a semna un ordin de demolare, judecătorii trebuie să se asigure că proprietarii și-au recuperat pierderile.  

38116-demolare.jpgStrăinii care au cumpărat o locuință construită ilegal în Spania vor fi despăgubiți, înainte de a le fi demolată proprietatea. Legea a intrat în sfârșit în vigoare, după ce a fost aprobată de guvernul spaniol, în primăvara acestui an. Mii de cumpărători străini vor fi astfel protejați, de acum înainte, după ce au fost păcăliți să cumpere case ridicate fără aprobări, în perioada de boom imobiliar.

În ultimii ani, Spania a fost zguduită de scandaluri legate de construcții ilegale, majoritatea victimelor fiind cumpărători de peste hotare. Zeci de mii de case ridicate fără autorizație de construcție au fost vândute înainte de 2007, în special cetățenilor britanici – cei mai mulți și-au vândut locuințele din orașele natale și au plătit sute de mii de euro, pentru un vis spulberat. La propriu, căci autoritățile spaniole nu au fost îngăduitoare și au ordonat demolarea construcțiilor, deși cumpărătorii erau de bună-credință.  

38117-auan.jpgComunitatea locală și internațională a fost impresionată de cazurile englezilor rămași fără locuință și fără despăgubiri, odată cu începerea demolărilor, de la sfârșitul anului trecut. Însă nici situația proprietarilor scăpați deocamdată de buldozere nu părea mai optimistă, întrucât aceștia nu aveau contracte cu furnizorii de electricitate, apă sau alte servicii, în lipsa unor documente valide. Deși străinii și-au găsit dreptatea în justiție, nu au putut obține despăgubiri din partea dezvoltatorilor imobiliari intrați în faliment.

  • Numai în Valea Almanzora, din Andaluzia, sunt circa 12.700 de construcții ilegale, pentru care străinii au plătit peste 140 milioane euro. Proprietarii păgubiți au format organizația AUAN, în încercarea de a trece în legalitate toate construcțiile
  • Cea mai însorită parte a Spaniei, Andaluzia, este zona cu cele mai multe case fără autorizații: potrivit statisticilor oficiale, există circa 300.000 construcții ilegale

Aflat într-o situație fără ieșire, guvernul spaniol a introdus recent o lege care interzice demolarea construcțiilor ale căror proprietari nu au fost despăgubiți. Înainte de a semna un ordin de demolare, judecătorii sunt obligați să se asigure că proprietarii care au cumpărat cu bună-credință o locuință ridicată ilegal își recuperează pagubele. Cu toate acestea, reprezentanții asociațiilor formate pentru a apăra interesele proprietarilor păcăliți au declarat că vor continua să lupte pentru trecerea în legalitate a tuturor construcțiilor, astfel încât cumpărătorii să poată beneficia de toate serviciile, în liniște, bucurându-se de viața însorită pentru care și-au plătit toate economiile.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

2 September 2015