După o perioadă atât de agitată din punct de vedere financiar, toţi ochii sunt aţintiţi asupra băncilor şi a modului în care acestea reacţionează la revenirea economiei. Deşi precaute, acestea dau deja semne de grabă în faţa revenirii, iar acest lucru nu este neapărat unul bun. De exemplu, împrumuturile interbancare au ajuns să se facă la un nivel atât de ridicat încât specialiştii în finanţe au început deja să vorbească despre riscul de a ne întoarce la problemele din care tocmai am ieşit.

34011-zz6n.jpgRevenirea la împrumuturile interbancare este o noutate a ultimilor ani. Nimeni nu a mai făcut acest lucru din momentul în care a izbucnit criza. Totuşi, faptul că acest lucru se întâmplă la dobânzi mai mari decât cele stabilite de Banca Centrală Europeană poate fi îngrijorător.

„Nivelul ridicat al dobânzilor creditelor interbancare este, până la un punct, un semn de revenire la normal. Problema apare în momentul în care costurile de finanţare încep să crească prea repede, ca urmare a nivelului dobânzilor interbancare. Respectiv dacă firmele şi populaţia vor fi nevoite să plătească mai mult pentru a obţine un credit, atunci revenirea economică va fi pusă în pericol”, arată specialiştii în economie de la Bloomberg.

De cealaltă parte, oficialii Băncii Centrale Europene au anunţat că şi-au luat toate precauţiile necesare pentru a preveni şi opri orice situaţie care pune în pericol revenirea economie, iar înăsprirea nedorită a condiţiilor de creditare este unul dintre aceste scenarii. De altfel, încă de anul trecut se vorbeşte despre oprirea absorbţiei lichidităţilor provenite din achiziţiile de obligaţiuni făcute înainte de criză.

„Reprezentanţii BCE doresc să vadă o revenire treptată a economiei. Prin prisma acestei strategii, un nivel cât mai mic al dobânzilor interbancare este unul satisfăcător, pentru ei“, arată Anatoli Annenkov, economist la SocGen.

Nivelul ratelor dobânzilor creditelor interbancare negarantate din zona euro s-a triplat în ultimul an, ajungând la 0,254% în luna aprilie. Indicele de referinţă pentru dobânzile creditelor interbancare în euro a atins un record la sfârşitul lunii aprilie, când a marcat cel mai ridicat nivel de la începutul crizei. În paralel, Banca Centrală Europeană menţine dobânda de referinţă la 0,25%, care este cel mai jos punct atins în istoria băncii.

CITEŞTE ŞI: Fără încredere în bănci, evoluţia pieţei imobiliare va fi anevoioasă

 

12 May 2014