După încheierea Cupei Mondiale de Fotbal, investiţii de zeci sau sute de milioane de dolari din Brazilia vor fi părăsite, subliniază specialiştii internaţionali. Însă doi arhitecţi vin cu o idee inedită: uriaşele stadioane pot fi readaptate, astfel încât să poată găzdui spaţii de locuit dedicate persoanelor fără adăpost, al căror număr a crescut în ultimii ani, din cauza evacuărilor forţate făcute de autorităţi.

34625-brazilia1.jpgCupa Mondială de Fotbal a fost de departe cel mai important eveniment al anului 2014 – o lume întreagă a urmărit cu sufletul la gură meciurile spectaculoase şi a admirat eforturile uriaşe făcute de Brazilia pentru această ocazie. Însă lucrurile au fost privite altfel de la faţa locului: circa 250.000 oameni au fost evacuaţi forţat din propriile cămine, pentru a face loc planurilor guvernului, potrivit presei internaţionale.

„Cine s-ar fi gândit că un eveniment atât de frumos precum un campionat de fotbal ar putea fi atât de distructiv? Cupa Mondială a devenit un adevărat dezastru social pentru Brazilia. Încercarea de a construi o „moştenire” nu are numai costuri financiare, ci şi costuri sociale inestimabile, aceasta fiind probabil cea mai mare pierdere generată de acest eveniment gigantic. Cercetările făcute de ONG-uri precum ANCOP sau Conectas arată că circa 250.000 oameni au fost evacuaţi din căminele lor pentru a face loc lucrărilor publice legate de evenimentul sportiv”, declară arhitectul Anthony Ling.

„În mod evident, aceasta a fost Cupa Mondială cu cel mai puternic impact din istorie, cu numeroase proiecte extrem de ambiţioase – construcţia unor drumuri, renovarea aeroporturilor, apariţia unor stadioane moderne, etc. Iar pentru realizarea acestora, au existat anumite costuri. Cel mai mult au avut de suferit cetăţenii săraci, care au ajuns să considere acest eveniment sinonim cu evacuările şi demolările”, explică profesorul Christopher Gaffney.

Casa Fotbalului, un proiect realizabil fără ajutorul autorităţilor

Evacuările în masă şi sumele de miliarde de dolari cheltuite de autorităţi i-au făcut pe brazilieni să iasă în stradă – pe tot parcursul Cupei Mondiale au existat proteste masive şi ciocniri violente cu poliţia. Însă specialiştii internaţionali atrag atenţia asupra unui fapt şi mai grav: după atâtea sacrificii, la finalul evenimentelor sportive, multe stadioane de dimensiuni impresionante vor rămâne goale şi nefolosite. Ca răspuns la această problemă, doi arhitecţi francezi au propus proiectul „Casa Fotbalului”. Axel de Stampa şi Sylvain Macaux susţin că aceste stadioane pot avea şi caracter rezidenţial, găzduind locuinţe sociale.

  • Proiectul „Casa Fotbalului” propune o readaptare a stadioanelor renovate sau construite special pentru Cupa Mondială, folosind module de locuinţe cu o suprafaţă de 105 metri pătraţi
  • Arhitecţii francezi subliniază că înţeleg interesul brazilienilor pentru fotbal şi că nu propun transformarea completă a acestor spaţii
  • Se vor organiza în continuare meciuri de fotbal pe aceste stadioane, ba chiar o parte din câştiguri vor fi folosite pentru finanţarea şi întreţinerea locuinţelor

„Numărul mare de persoane fără adăpost reprezintă o problemă în întreaga lume, iar oamenii care vor să facă nişte schimbări trebuie să îşi lărgească orizonturile, pentru a putea veni cu idei creative şi să rezolve această problemă fără a se baza pe ajutorul guvernului. În acest caz, este demn de menţionat că evenimentele sportive se vor desfăşura în continuare în aceste locuri, iar o parte din profit va fi folosit pentru finanţarea proiectului de locuinţe sociale”, explică arhitecţii francezi pe site-ul lor, intitulat sugestiv „1 săptămână, 1 proiect” (1week1project.org).

CITEȘTE ȘI:



17 July 2014