Chilipirurile imobiliare se găsesc la tot pasul în ţările din sudul Europei, în statele ale căror economii au fost puternic zdruncinate de criză. Spania, Italia sau Grecia nu mai sunt nişte forţe pe scena financiară europeană, însă continuă să aibă nişte avantaje inegalabile. Drept urmare, investitorii încrezători în viitorul economic al acestora profită de preţurile scăzute din sectorul real estate, în speranţa că vor face profituri importante, în viitor.

34383-mas0.jpgAflaţi în căutarea unor chilipiruri imobiliare, marii investitori ai lumii şi-au întors din nou atenţia spre Spania, Italia, Portugalia şi Grecia. În speranţa că economiile din sudul Europei vor reveni cât de curând la un nivel apropiat celui anterior crizei şi atraşi de preţurile încă mici, investitorii de pe toate continentele vânează cele mai bune oferte imobiliare din ţările scăldate de soare, cu precădere proprietăţile comerciale. În plus, aceştia sunt încurajaţi de spusele jucătorilor locali şi de analizele marilor companii de consultanţă, conform cărora ce a fost mai greu a trecut.

În 2013, numărul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale din Europa a ajuns la cel mai ridicat nivel după 2008, potrivit Real Capital Analytics. De asemenea, volumul investiţiilor străine în acest segment a urcat considerabil de-a lungul anului trecut faţă de 2012, observându-se un avânt considerabil al investitorilor asiatici.

  • Volumul investiţiilor asiatice în proprietăţile comerciale din Europa a urcat cu 106% în 2013, ajungând la 12,7 miliarde euro
  • Sumele plasate de investitorii din Orientul Mijlociu s-au mărit cu 86% faţă de 2012, ajungând la 9,8 miliarde euro
  • Capitalul provenit din America de Nord a crescut cu 16%, ajungând la 24,5 miliarde euro
  • Investiţiile făcute de oamenii de afaceri din Europa au coborât cu 13%, ajungând la 27,7 miliarde euro

Proprietăţile comerciale din Europa au atras de-a lungul lui 2013 investiţii în valoare de aproape 180 miliarde euro, cu 17% mai mult decât în anul precedent, arată datele Real Capital Analytics. În sudul Europei, valoarea tranzacţiilor s-a dublat faţă de anul 2012, ajungând la 3 miliarde euro. Iar tendinţa pozitivă continuă şi de-a lungul acestui an: cea mai importantă tranzacţie din regiune a fost încheiată în luna februarie, când unul dintre fondurile imobiliare ale UBS a achizţionat un centru de shopping din oraşul spaniol San Sebastian, contra sumei de 61 milioane euro. Inaugurat în urmă cu 15 ani, mallul are 62 de magazine, 11 restaurante şi 8 săli de cinema.

Investitorii internaţionali sunt dispuşi să îşi asume riscuri chiar şi în Grecia, cea mai afectată de criză ţară din Zona euro, a cărei economie s-a contractat cu peste 25% în ultimii şase ani. Astfel, marille companii plasează bani în retail şi în hoteluri, deoarece turiştii aleg în continuare să îşi petreacă vacanţele în Grecia, în timp ce proprietarii acestora nu mai reuşesc să se menţină pe linia de plutire.

Preţurile încă mici, încrederea că îşi vor reveni din punct de vedere economic, numeroasele avantaje şi reputaţia de destinaţii turistice consacrate fac ca statele din sudul Europei să fie din nou în atenţia investitorilor dispuşi să îşi asume anumite riscuri. Însă în acelaşi timp, mulţi analişti avertizează că investitorii se mişcă mult prea repede comparativ cu ritmul redresării economice al acestor state greu puse la încercare în ultimii ani.

CITEŞTE ŞI: Apusul unei crize financiare: 2014-2015 setează noi tendinţe, în imobiliare


11 June 2014