Cristian Păun: "Cu cât acesta se implică mai mult, cu atât sufocă mai mult acest sector". "România nu va ieşi niciodată din criză prin astfel de programe ale statului".

20923-142610maxim2.jpgDupă ce, în anii de boom economic, imobiliarii au fost favoriţii băncilor, după venirea crizei aceştia au început să devină preferaţii statului, iar acest lucru se observă prin iniţiativele guvernamentale menite să stimuleze achiziţiile de locuinţe. Măsuri precum reducerea TVA la 5% la achiziţia unei locuinţe noi, Prima Casă sau construirea de locuinţe pe bani publici după care autorităţile să le închirieze la preţuri "sociale". Toate aceste proiecte nu fac decât să împiedice reglarea pieţei imobiliare după ce în 2007-2008 valorile locuinţelor ajunseseră la cote alarmante.

Din punctul de vedere al conferenţiarului universitar în cadrul ASE Bucureşti, Cristian Păun, statul nu ar trebui să se ocupe de un astfel de aspect. "Achiziţionarea unui bun de folosinţă îndelungată trebuie să fie o decizie a fiecăruia în parte şi fiecare trebuie să se gândească la cum îşi programează o schemă de economisire care să îi permită să achiziţioneze în timp un astfel de bun. În loc să ne impoziteze cu mai mult de 80% din venitul pe care îl câştigăm din salarii pretinzând apoi că din acei bani ajută pe cei care «merită» statul nu face decât să ne sărăcească sistematic", a declarat, pentru Curierul Naţional, Cristian Păun. Conferenţiarul universitar a mai adăugat că "noi am devenit cazuri sociale în mare parte datorită unei proaste politici fiscale aplicate românilor o perioadă îndelungată. Stimularea achiziţiei de locuinţe în România nu s-a tradus decât în locuinţe de proastă calitate, locuinţe alocate la preţuri mici (subvenţionate de noi toţi) unor oameni care numai cazuri sociale nu erau, sursă de sifonare de fonduri şi de afaceri permanente cu statul pentru oameni apropiaţi deciziei politice (o formă de a întoarce serviciile electorale)".

Statul ar trebui să lase piaţa să-şi urmeze cursul ei normal

Cristian Păun mai afirmă că "stimulentele pe care le oferă statul în piaţă nu fac decât să creeze haos, corupţie şi deturnări de fonduri publice. Piaţa imobiliară are soluţii pentru toate buzunarele. Statul trebuie să înveţe de la această criză să îşi ia mâna de pe economie şi de pe piaţă şi să o lase să funcţioneze de la sine mai mult. Cu cât se implică mai mult, cu atât impozitele rămân sufocante, deficitele şi datoria publică cresc şi nota de plată va fi şi mai complicată (nu pentru guvernanţi, ci pentru cei din piaţa liberă agresaţi de stat pentru tot felul de politici publice ce nu au legătură cu piaţa)."

Profesorul universitar a mai explicat că "Prima Casă" este dovada clară a eşecului unei politici publice ce nu are nicio legătură cu piaţa şi cu potenţialii beneficiari ai acestei politici. Este genul de intervenţie în care contează mai puţin analiza de tip cost-beneficiu şi în care se construieşte sau se subvenţionează fără sens dintr-o fiscalitate excesivă şi fără sens economic. România nu va ieşi niciodată din criză prin astfel de programe ale statului.

Soluţii de moment

În cele mai multe cazuri programele lansate de stat reprezintă soluţii pe termen scurt, cum a fost şi în cazul programului Prima Casă. La a patra ediţie, programul "Prima Casă" nu mai are capacitate stimulativă. "Interesul românilor pentru acest tip de program este în scădere după ce s-a văzut ce tip de locuinţe poate construi. Mai mult, sărăcia tot mai mare a românilor şi lipsa de perspective pentru tinerii care intră în piaţa muncii după absolvire, dar şi a familiilor lor care nu îi mai pot ajuta (şi care se pare că nici măcar rate subvenţionate nu mai pot plăti) face ca programul să nu aibă capacitate stimulativă", a explicat Cristian Păun.

"În România problema lipsei de locuinţe pentru populaţie nu este atât de complicată ca în alte ţări. După căderea comunismului românii au devenit proprietari pe locuinţele lor (mici şi înghesuite) într-un număr foarte mare. "Prima Casă", aşa cum a fost lansată ea în numeroase variante, a avut imperfecţiunile sale (iniţial puteau fi finanţate şi locuinţe deja construite, putea participa la program doar o anumită categorie socială etc.). A fost un program care a existat mai mult pe hârtie şi care numai probleme sociale nu a rezolvat. Statul este complet deconectat de la piaţă şi alocă resursele sale haotic şi fără sens împingându-ne spre prăpastie (nu doar în România, ci peste tot în lume)" (Cristian Păun, conferenţiar universitar în cadrul ASE Bucureşti)


Sursa

15 September 2011