Piata imobiliara pluteste  „ declara Doamna Ruxandra Cleciu, presedinte a Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, prezenta la videochat-ul stirileprotv, unde  a dezbatut soarta pietei imobiliare din Romania in vremuri de criza.

Statul poate dezgheţa piaţa imobiliară„Anul 2009 este un an complicat, insa speram ca pana spre toamna , respectiv spre sfarsitul trimestrului III, inceputul trimestrului IV, sa asistam cel putin la o stabilizare a pietei. Pana atunci, mai asteptam" declarat Ruxandra Cleciu.

Cat vor scadea preturile

Legat de situatia preturilor apartamentelor vechi, Dna Cleciu estimeaza ca scaderea acestora se situeaza undeva intre 20- 25%, in zonele marginase ale cartierelor acestea  fiind mult mai drastice. Probabil acestea vor ajunge la nivelul preturilor din 2004. Pe segment nou insa, este mai greu de facut estimari datorita promotiilor diverselor practicate de catre dezvoltatorii imobiliari.

Momentul ideal pentru facut tranzactii

Pentru cumpararea de apartamente vechi, probabil este mai bine sa asteptam. In cazul apartamentelor noi, si mai ales daca dam de o oferta speciala trebuie sa profitam de ocazie si mai ales sa negociem. „Anul acesta se negociaza, anul trecut nu". De asemenea perioada de tranzactionare a suferit modificari anul acesta, daca in anii trecuti o oferta se putea concretiza si in 2-3 zile, in momentul de fata o oferta poate sta pe piata si intre 3 si 6 luni, in functie si de tipul de imobil vizat.

In ceea ce priveste dezghetarea pietei imobiliare, presedintele ARAI considera ca Statul Român este cel care detine cheia deblocarii crizei acestei piete. Ruxandra Cleciu sustine ca, peste tot în lume, Statul este cel care sustine tinerii si, in general, oamenii cu venituri mici, care nu-si pot permite sa-si cumpere o casa.

Va invitam sa comentati pe blogul IMOPEDIA.

13 February 2009