Zona Ştefan cel Mare, la fel ca alte zone scumpe ale Bucureştiului de dinainte de criză, s-a ieftinit la jumătate, comparativ cu anul 2008. Totuşi, clienţii nu sunt încurajaţi deloc de preţurile de altfel tentante, ci au început să vadă defecte la care nimeni nu se uita în anii trecuţi: blocurile sunt vechi, unele apartamente sunt neîngrijite sau gălăgia îndurată de un bloc aşezat la bulevard. Se ia în calcul orice pentru a convinge proprietarul să mai lase la preţ.

20813-stadionul-dinamo_l.jpgŞoseaua Ştefan cel Mare, cunoscută de-a lungul timpului ca o arteră comercială, începe din Dorobanţi, de la Perla, şi se sfârşeşte la Piaţa Obor. Aceasta cuprinde locuri importante, precum Circul Globus, Spitalul de Urgenţă Floreasca sau Stadionul Dinamo. Dar niciunul dintre aceste puncte nu a urcat preţul, pe cât a făcut-o apropierea de centrul Capitalei.

„Accesul uşor către Centru este unul dintre cele mai mari avantaje ale cartierului. La capitolul minusuri, poate intra aspectul neîngrijit al blocurilor.", declară Georgiana Sandu, sales manager Neocasa.

Dacă spre centru se ajunge imediat, drumul spre alte zone ale oraşului este mai anevoios. Cel puţin la nivel suprateran, căci tramvaiele şi autobuzele sunt adesea blocate în traficul aglomerat. Cu metroul este ceva mai simplu, fiind două staţii la îndemână: Obor şi Ştefan cel Mare.

Clienţii cu cash negociază puternic, dar proprietarii nu renunţă la preţ

Zona Ştefan cel Mare este împânzită de blocuri cu zece etaje, care au la parter magazine sau bănci. Problema este că multe dintre acestea prezintă risc seismic ridicat, deci nu ar rezista unui cutremur de 7 grade pe scara Richter. Cele mai riscante sunt construcţiile din anii 1960.

„O categorie de blocuri care prezintă risc seismic o reprezintă tocmai clădirile cu spaţii comerciale vaste, amenajate la parter, în special blocurile cu patru şi opt etaje ridicate atât pe bulevardul mare, adică şoseaua Ştefan cel Mare, dar şi în zona Lizeanu", susține Anca Tibacu, administrator Aweet Home Consulting.

Primele blocuri din zonă au fost construite în anii ‘60. Având în majoritate apartamente cu două şi trei camere, aceste blocuri au fost realizate rapid şi destul de economic, reţeaua de apă, gaze şi canalizarea urmându-le în lungul marilor bulevarde. Blocurile din Ştefan cel Mare au jucat în rol important în arhitectura comunistă, mai ales cele turn, cu 10-13 niveluri, care au avut menirea de a schimba imaginea oraşului, de a crea prestigiu. Acum, sunt doar nişte construcţii îmbătrânite, care se vând la preţ de Prima Casă.

„Există apartamente cu două camere, care se vând cu 50.000 euro. Clienţii care au cash chiar forţează nota şi cer un preţ şi mai mic, însă cazurile în care proprietarii sunt de acord sunt aproape inexistente.", continuă Anca Tibacu.

Locuinţele vechi sunt de două-trei ori mai ieftine decât cele noi

La construcţiile noi însă, preţurile cresc considerabil. Multe dintre aceste ansambluri rezidenţiale au fost construite înainte de criză, iar ţinta lor era clientul de lux. Astfel că preţurile sunt şi acum pe măsură, iar tranzacţii se fac.

„Imobilele noi sunt atât clădiri independente, cât şi în complex rezidenţial (cu diverse facilităţi: propriul parc, sala de sport, pază etc) şi costă între 200.000 şi 350.000 euro. În general, se caută apartamentele cu trei şi patru camere. În ceea ce priveşte blocurile vechi, preţul pentru un astfel de apartament este între 80.000-100.000 euro", continuă reprezentantul Neocasa.

Pe segmentul de lux, clienţii folosesc fonduri proprii, dar şi credite imobiliare. În cealaltă parte însă, în cazul blocurilor vechi, creditul Prima Casă este motorul pieţei. Clienţii care cumpără se finanţează aproape în întregime cu această metodă. Ceilalţi, care dispun de cash, au banii dintr-o tranzacţie anterioară, prin vânzarea unei locuinţe.

CITEȘTE ȘI Herăstrău, locul în care se plătesc averi pentru cocioabe de lux


8 September 2011