Numărul clădirilor de birouri crește constant în Capitală, fapt ce demonstrează profitabilitatea investițiilor din acest segment. Floreasca-Barbu Văcărescu și Centru-Vest rămân cele mai dorite zone de către companiile aflate în căutare de spații de birouri, se arată în cel mai recent raport emis de JLL.

35733-office.jpgSegmentul spațiilor de birouri înregistrează cea mai intensă activitate din întreaga piață imobiliară bucureșteană. Chiar dacă stocul total de spații de birouri din Capitală s-a mărit cu doar 7.000 mp pe perioada verii, specialiștii preconizează că acesta se va mări cu încă 70.000 mp, până la final de an.

„Două proiecte majore, City Offices, reconversia fostului City Mall deținut de Globalworth (care ar putea totuși să fie finalizat în 2015) și Green Court, prima clădire a lui Skanska în Romania, vor reprezenta 60% din întregul stoc livrat în 2014. Mai mult, AFI ar putea livra proiectul AFI Park 3 mai devreme decât preconizat, ținând cont de stadiul avansat al construcției. Stocul modern de spații de birouri din București a ajuns în prezent la 2,16 milioane mp”, se arată în cea mai recentă analiză JLL.

  • Cele mai active sub-piețe sunt Floreasca–Barbu Văcărescu și Centru–Vest (ținând cont de proiectele livrate anul acesta și de cele ce urmează a fi inaugurate)
  • Floreasca–Barbu Văcărescu pretinde titlul de noul Central Business District al Capitalei, devenind cea mai dorită zonă de către companii în căutare de spații de calitate
  • Piața Centru–Vest este considerată următorul punct fierbinte pe harta dezvoltărilor de birouri din București, atrăgând în principal companiile din domeniul IT

Rata medie de neocupare a scăzut ușor în lunile de vară (14,3%) datorită nivelului scăzut de proiecte nou livrate. Cu toate acestea, cifrele diferă mult de la o zonă la alta: în Centru-Nord, Vest și Dimitrie Pompeiu aceasta pornește de la 10%, în timp ce în Băneasa și Pipera Nord ajunge la 35%. Specialiștii nu se așteaptă la schimbări majore până la finalul acestui an, deoarece estimează că livrările de spații noi vor fi egalate de cerere.

Cele mai mari trazacții ale verii, în AFI Park 3 și City Gate

În trimestrul III din 2014, preluarea totală de spații de birouri a fost de aproximativ 64.000 mp. Cererea nouă de spații (incluzând contractele noi, extinderile și pre-închirierile) a fost de aproximativ 42.400 mp, în timp ce 21.600 mp au fost renegocieri. Cele mai mari tranzacții au fost pre-închirierea Telus în AFI Park 3 (6.000 mp) și renegocierea și extinderea Microsoft în City Gate (o suprafață combinată de 6.800 mp).

  • În funcție de zona geografică, Dimitrie Pompeiu a fost cea mai dinamică sub-piață, cu peste 25% din totalul închirierilor, urmată de Nord (Piața Presei Libere) și Centru - Vest
  • În funcție de domeniul de activitate, companiile din sectorul IT&C și Telecom au fost cele mai active, fiind implicate în mai mult de 36% din volumul tranzacțiilor, urmate de cele din logistică și sănătate și farma

Chiriile contractuale prime pentru spații de birouri au rămas neschimbate, fiind cotate la 18,5 euro/mp/lună, potrivit raportului. Stimulentele financiare au continuat să fie consistente, proprietarii oferind atât luni libere de plată a chiriei, cât și contribuții pentru amenajarea spațiilor. Pachetele de stimulente financiare variază în funcție de tipul de cerere și devin importante în special pentru suprafețe mai mari de 2.000 – 3.000 mp.

„Oferta de noi spații de birouri previzionate a fi finalizate în 2015 se estimează în jurul a 110,000 mp. Ne așteptăm ca preluarea totală de spații să crească față de nivelul din 2014, iar rata medie de neocupare să înceapă să scadă către începutul lui 2015. Părerea noastră este că chiriile contractuale prime vor rămâne neschimbate pe parcursul lui 2014 și începutul lui 2015”, încheie reprezentanții JLL.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

10 November 2014