Parisul şi-a pierdut din strălucire, în ultimii ani. Împinşi în special de noile măsuri de impozitare introduse de Francois Hollande, bogaţii s-au orientat către alte mari capitale europene sau către metropole de pe alte continente. Dar capitala franceză revine „în tendinţe”, datorită preferinţei investitorilor străini pentru istoria şi luxul tipic parizian.

32249-paris.jpgUn cumpărător din Qatar a plătit recent fabuloasa sumă de 44 milioane euro pentru o vilă amplasată lângă Champs-Elysees, construcţie din secolul XIX, cu o suprafaţă de 2.600 metri pătraţi. Specialiştii spun că nu este singurul client dispus să plătească sume impresionante pentru astfel de clădiri. Proprietăţile ultra-luxoase din cele mai bune zone ale Parisului sunt din nou „la modă”.

Capitala franceză şi-a pierdut din atractivitate, în ultimii cinci ani. Până nu demult, clienţii cu bugete de peste un milion de euro se orientau către alte oraşe, iar activitatea de pe segmentul proprietăţilor de lux stagna. Francezi bogaţi, precum Gerard Depardieu, au decis să îşi ducă averile peste hotare şi chiar să renunţe la cetăţenie, pentru a scăpa de noul sistem de taxare impus de preşedintele Hollande. Drept urmare, preţurile au coborât pe segmentul de lux cu mai multe de 10%, într-un singur an. Însă cât de curând, casele cu istorie ale Parisului au intrat în vizorul investitorilor internaţionali, mai ales când aceştia au realizat că sistemul de impozitare nu li se aplică.

Parisul rămâne în continuare o atracţie turistică renumită, iar vilele din zonele centrale vin la pachet cu secole de amintiri, ofertă greu de găsit în multe dintre metropolele moderne. Mai mult, preţurile de pe acest segment au coborât chiar şi la jumătate faţă de alte capitale. În cele mai căutate cartiere ale Londrei, proprietăţile ultra-luxoase se tranzacţionează cu un preţ mediu de 20.000 euro/mp, iar în Upper East Side din New York, preţurile încep de la 15.000 euro/mp. În tot acest timp, clădiri similare din Arondismentul 16 al Parisului costă „doar” 10.000 euro/mp, conform companiei imobiliare Barnes International.

Pe de altă parte, consilierii care se ocupă de tranzacţionarea proprietăţilor de lux subliniază că nu toţi cumpărătorii străini aleg Parisul doar datorită oportunităţii de investiţie. Mulţi dintre clienţii cu averi uriaşe vin din Orientul Mijlociu şi încearcă să scape de agitaţia din regiune şi să îşi plaseze banii în siguranţă, în Europa.

CITEŞTE ŞI: Ce proprietăţi poţi cumpăra cu 30.000 euro în restul lumii? Orice îţi doreşti, de la apartamente în oraşe la vile rustice

 

29 October 2013