Începerea facultăţii obişnuia să fie cea mai bună perioadă a anului, pentru cei care au apartamente de închiriat. Acum însă, lucrurile s-au schimbat. Cererea a crescut atât de mult încât nici nu s-a mai simţit creşterea speculativă a chiriilor în perioada în care încep cursurile universitare. De fapt, părinţii care nu vor să îşi trimită copiii la cămin sau rude, preferă să agonisească pentru a cumpăra un apartament. Chiriile sunt mai scumpe decât rata lunară în cazul unui credit ipotecar, iar cumpărarea unui apartament pare o decizie înţeleaptă, dat fiind faptul că studenţii plănuiesc să se mute permanent în oraşele în care îşi aleg facultatea.

32996-9kw8g9ho.jpgFaptul că studenţii stau în chirie este atât de bine încetăţenit în mentalitatea proprietarilor încât începerea anului universitar aducea cu sine creşterea chiriilor. Acest lucru s-a întâmplat an de an, chiar şi în perioada de criză. De anul trecut însă, lucrurile s-au schimbat. Cererea a scăzut suficient de mult încât proprietarii să se îngrijoreze, iar chiriile să stagneze.

„Preţurile de vânzare ale apartamentelor au scăzut suficient de mult încât oamenii să creadă că mai jos de atât nu vor merge, sau cel puţin nu cu procente ameţitoare. Tocmai de aceea, se gândesc de două ori când când se pune problema să închirieze sau să cumpere. Şi se pare că suficient de mulţi au ales să cumpere, pentru că nivelul chiriilor s-a menţinut constant indiferent de sezonalitate”, a declarat Marius Năstase, agent imobiliar.

Spre exemplu, pentru a locui lângă ASE, un student ar trebui să achite în jur de 370 euro lunar pentru un apartament cu două camere. Pentru a locui lângă Universitatea, poate fi chiar ceva mai scump. Un apartament cu două camere, nemobilat, se închiriază cu 350 euro lunar. Chiria poate urca până la 500 sau chiar 800 de euro, în unele cazuri. În cazul celui de 500 de euro, este vorba despre două camere mobilate luxos. Cât despre apartamentul care se închiriază cu 800 euro lunar, el oferă condiţii de lux într-un bloc pretenţios.

Clienţii perseverenţi pot găsi chirii modice, dar cu un nivel de confort mai scăzut

Pentru studenţii care nu vor sau nu îşi permit să plătească asemenea sume, există şi oferte mai ieftine, dar care oferă un nivel de confort mai scăzut. De exermplu, la Universitate se găsesc şi chirii de 195 euro lunar pentru un apartament cu două camere, preţ care este mult chiar şi sub media cartierelor muncitoreşti. În Crângaşi, de exemplu, un apartament cu două camere se închiriază cu 240 euro/lună. Aceeaşi chirie medie se găseşte şi în Militari, Titan sau Dristor.

Părinţii care stau să calculeze cât plătesc pe chirie pe toată perioada facultăţii pot afla cu surprindere că se ajunge la un cost total de până la 20.000 euro. Unora poate să le convină mai mult să achite această sumă pentru un apartament care va rămâne în proprietatea copilului, la final. Mai ales în condiţiile în care ratele la un credit sunt cu până la 30% mai mici decât chiriile, în unele cazuri. Iar cei mai mulţi studenţi îşi găsesc locuri de muncă în oraşul în care fac facultatea şi se stabilesc adesea în locul în care fac studiile superioare”, continuă Marius Năstase.

În ultimii ani, preţurile apartamentelor vechi au scăzut mai repede decât chiriile, datorită programului Prima Casă.

CITEŞTE ŞI: Prima Casă 2014: plafon de 1,2 miliarde lei şi fonduri pentru reabilitarea termică

 

11 February 2014