Cât de mare este casa ideală, în ochii europenilor? Diferențele culturale se remarcă inclusiv la acest aspect: în timp ce portughezii ar avea nevoie de un spațiu de 211 mp, britanicii sau românii se mulțumesc cu un cămin mult mai mic, de 75-80 mp. Totodată, spre deosebire de alți europeni, românii nu simt nevoia de a avea o cameră dedicată exclusiv relaxării.

38090-proprietari.jpgCel puțin cinci camere și o suprafață de circa 130 metri pătrați – așa arată casa ideală, pentru un european, potrivit celei mai recente analize RE/MAX, realizată în 16 țări europene. În ceea ce privește căminul, cei mai pretențioși sunt portughezii: aceștia ar avea nevoie de un spațiu de 211 metri pătrați, în timp ce turcii consideră că 164 de metri pătrați le-ar fi suficienți. Cel mai puțin pretențioși sunt britanicii: aceștia s-ar simți confortabil chiar și într-o locuință de 80 metri pătrați.

„Chiar dacă România nu a fost inclusă în analiza RE/MAX Europa, statisticile noastre interne arată că un român consideră suficientă o locuință cu trei camere, de circa 75 metri pătrați”, declară Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.

  • pentru 59% dintre europeni este foarte important ca în locuință să existe o cameră de relaxare
  • 58% din cei chestionați sunt de părere că existența unui loc de parcare este foarte important
  • pentru 52% proximtitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesară
  • 50% dintre europeni își doresc o locuință cu balcon
  • 44% doresc o locuință amplasată în apropierea stațiilor mijloacelor de transport în comun

„În România, analiza noastră a arătat că, de asemenea, românii își doresc toate aceste facilități și țin cont de ele atuncă când aleg o locuință. Ceea ce face diferența este că românii nu pun așa mare accent ca restul europenilor pe existența unui spațiu de relaxare, unde să se poată retrage, în propria casă”, completează reprezentantul RE/MAX România.  

Nevoia de a deține propria locuință, diferită de la o țară la alta

Aproximativ 61% dintre europeni dețin propria locuință: 25% sunt proprietarii unui apartament, iar 36% au ales o casă individuală, indică același studiu. În Occident, cele mai ridicate rate de împroprietărire sunt întâlnite în Regatul Unit și în Țările de Jos, unde jumătate dintre locuitori dețin propriul cămin. La polul opus se află Austria, Germania și Elveția, unde majoritatea locuitorilor preferă să plătească o chirie.  

„Este bine-știut faptul că România se numără printre statele europene cu cea mai mare rată de împroprietărire (peste 90%), comportament specific pentru țările din Europa de Est. Este vorba despre o mentalitate diferită – atunci când dreptul la proprietate a fost inexistent zeci de ani, dorința de a avea propriul cămin este explicabilă cu ușurință. În același timp, este diferit și stilul de viață – nu suntem la fel de mobili ca cei din Vest, avem tendința de a ne construi întreaga viață într-un anumit oraș, fără a fi dispuși să ne mutăm, pentru un loc de muncă mai bun”, explică sociologul Dragoș Șerban.

Nu în ultimul rând, unul din șase europeni deține și o a doua locuință: 33,7% o folosesc pentru vacanțe, iar 23,9% pentru weekenduri, potrivit analizei realizate de RE/MAX Europa. Țara cu cele mai multe persoane care au o a doua locuință este Grecia, unde aproape o trime din populație deține o casă de vacanță. Pe locul al doilea urmează Polonia (21,1%), urmată de Turcia (24,8%). La polul opus se află Germania, țară în care doar 5,4% din populație deține o a doua locuință.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

1 September 2015