Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, doreşte ca apartamentele, casele şi terenurile să fie taxate la valoarea lor reală. Concret, impozitul ar putea creşte de la câteva zeci de euro pe an, la sute sau chiar mii.

foto:http://www.romanialibera.roÎn prezent, în cazul unui apartament din Bucureşti, impozitul este calculat în funcţie de o valoare de bază - de doar 806 lei pe metru pătrat, la care se aplică o cotă de 0,1% în cazul persoanelor fizice şi până la 10% la firmele care n-au realizat reevaluări în ultimii trei ani.

Spre exemplu, impozitul pentru un apartament de trei camere din Bucureşti este de circa 40 de euro pe an, deoarece este calculat ca şi când locuinţa ar costa aproximativ 25.000 de euro.

Valoarea reală a unui astfel de apartament este însă cam de patru ori mai mare. Astfel,  impozitul poate creşte chiar şi pana la cateva sute de euro.

Sebastian Vlădescu se gândeşte la cei cu venituri mici, el a precizat că va avea grijă ca majorarea impozitelor să nu îi afecteze.

"Aproape 80% dintre familiile românilor au în proprietate apartamente. Majoritatea apartamentelor au o valoare de taxare la ordinul a câteva mii de euro. De aceea taxa pe un apartament este undeva în zona zecilor sau sutelor de euro. Dacă am duce aceste apartamente la valoarea de piaţă actuală, care-i mai mică decât cea de acum doi ani, ne-am duce în zona zecilor de mii de euro, iar dacă le-am taxa la valoarea lor reală ar trebui să ne ducem cu taxa în zona miilor de euro, ceea ce ar fi greu de suportat", a declarat Vlădescu, citat de Gândul.

Ministrul a spus că este vorba mai ales despre terenurile şi proprietăţile oamenilor bogaţi, care îşi afişează averea, şi că va face tot posibilul pentru ca românii de rând să nu fie afectaţi.

 

18 January 2010