Contribuabilii persoane fizice sunt extaziați după vestea că, de acum, pot plăti online amenzi, impozite și taxe locale, fără să abă nevoie de un drum la Direcția Taxe și Impozite, făcut în prealabil. Autoritățile au găsit o cale de a permite plătitorilor accesul online, fără să își facă griji pentru caracterul personal al informațiilor de înregistrare, o mișcare așteptată de mulți ani deja, de către veteranii tranzacțiilor online. Din păcate, acest lucru nu este încă valabil în toată țara. Multe primării din județe importante, precum Cluj, Sibiu sau Brașov, încă refuză să adere la acest sistem.

39794-plati_online.pngPotrivit noilor strategii de plată ale Ghișeul.ro, datele de acces în sistem se pot obține online, în doar câteva minute. Se solicită CNP-ul și datele de pe cardul bancar personal, după care utilizatorul primește userul și parola pe mail, aproape instantaneu. Odată parcurs acest traseu, se poate trece la plata propriu-zisă. 

Sistemul a fost asaltat din primele minute de funcționare de o mulțime de contribuabili care au așteptat cu înfrigurare acest moment. Cei mai mulți nu au întâmpinat nicio problemă în acest demers, iar cei care s-au lovit de erori au fost îngăduitori și răbdători, nu au boicotat sistemul. Schimbarea a fost intens anticipată încă de la începutul acestui an, dar necesară este încă de acum mulți ani”, a declarat Ioan Mitulean, expert plăți online.

Cât despre datele personale, despre care se spunea că periclitează tranzacțiile online făcute la Ghișeul.ro, au devenit complet securizate, prin implementarea noului sistem. Astfel s-a răspuns la una dintre cele mai des întlnite întrebări ale contribuabililor: de ce este nevoie de un drum la administrația financiară pentru ridicarea datelor de acces?

Până acum, Ghișeul.ro explica tuturor contribuabililor că nu se poate asigura protecția deplină a datelor cu caracter personal prin platforma de plată. În plus, era necesară și identificarea persoanei care ridică datele, de către instituția publică. Astfel, fiecare persoană putea să ridice exclusiv datele aferente contului propriu. Soțul nu putea să ridice codul soției, de exemplu. Toate acestea s-au schimbat odată cu modificarea radicală a sistemului. Acum identificarea se face online, în deplină siguranță, chiar dacă sunt solicitate date cu caracter personal”, continuă expertul în plăți online.

Costurile și comisioane sunt suportate de stat, ele fiind în valoare de maximum 30 de lei pe constribuabil. Taxele, impozitele locale și amenzile pot fi achitate către 192 de primării înrolate în sistem. În ciuda mesajelor pozitive primite de la vasta majoritate a contribuabililor, la nivel național, mai există încă primării care preferă să cheme plătitorii la ghișeu. Momentan, Ghișeul.ro reunește cele mai mari 200 de localități din România, dar câteva nume mari lipsesc de pe listă. Printre acestea ar fi Clujul, Sibiul sau Brașovul. Explicația acestora este faptul că oamenii nu sunt interesați de un asemenea sistem. Ghișeul.ro face apel la contribuabili să anunțe primăriile de această neregulă, ba chiar pune la dispoziție numerele de telefon pentru acest demers.

CITEȘTE ȘI: 

28 March 2016