Plata cu cardul nu a fost printre preferatele românilor. Cel puțin nu până acum. Potrivit ultimelor rapoarte, această situație s-a schimbat, măcar în cazul dărilor către stat. Valoarea taxelor și impozitelor locale plătite cu cardul a crescut cu peste 30% anul trecut, în condițiile în care autoritățile locale nu au făcut niciun efort înspre a facilita acest serviciu. Astfel, demersul a fost susținut exclusiv de acomodarea contribuabililor cu acest instrument de plată.

36230-plata_card.jpgÎn acest moment, există 171 de primării din toată țara care primesc achitarea cu cardul a dărilor. Numărul nu s-a schimbat deloc raportat la anul trecut, potrivit declarațiilor băncilor din România membre ale Visa Europe. O altă cifră care a rămas constantă a fost valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card, respectiv 357 de lei. Ceea ce s-a schimbat însă a fost mentalitatea românilor, care au început să renunțe la plata cu cash în favoarea plății electronice. Astfel, anul trecut s-a marcat un progres de 30% în cazul achitării obligațiilor fiscale, până la un nivel de aproape 490.000 de plăți electronice.

Plata cu cardul nu se poate face numai la Primărie, ci și la Poștă sau la Ghișeul.ro

Pentru cei care vor în mod special să achite dările către stat cu cardul, dar se află în aria primăriilor care acceptă doar plata în numerar, există alternative. Astfel, pe lângă sediile administrațiilor locale, plata electronică se poate face și pe platforma ghiseul.ro, care a fost special concepută pentru achitarea taxelor și impozitelor către instituțiile înrolate în sistem. Pe acest site, plata se poate face atât cu autentificare, ceea ce oferă avantajul monitorizării dosarului de plăți, cât și fără autentificare, caz în care nu există un istoric online al plăților, dar există dovezi de plată. În plus, taxele și impozitele locale se mai pot plăti cu cardul și la POS-urile instalate în oficiile poștale. De menționat însă că încă există oficii poștale care nu acceptă tranzacțiile cu cardul. O altă variantă, pentru cei care preferă plata electronică, este achitarea în locațiile special deschise de Visa în centrele comerciale. De asemenea, fiecare administrație financiară în parte are propriul sistem de plată, iar în multe cazuri există platforme online speciacl create de acestea pentru contribuabili.

CITEȘTE ȘI:

26 January 2015