Luni, 29 august, este ultima zi în care cei interesați pot să se înscrie ca participant la dezbaterea publică pentru reducerea taxelor notariale, în cazul dării în plată. Accesul este gratuit și permis oricui, în limita locurilor disponibile. Scopul este acela de a susține reprezentanții consumatorilor, care doresc să obțină o ieftinire a taxelor notariale cu 90%, în loc de 50%, cât propune Ministerul Justiției. 

40807-taxe.jpgLegea Dării în Plată continuă să stârnească valuri de nemulțumire, iar detaliile ei încă sunt stabilite. Astfel, urmează dezbaterea publică a proiectului de ordin al Ministerului Justiției, care se referă la tarifele notariale aferente acestei proceduri. Prin acest proiect, Ministerul Justiției a propus reducerea la jumătate a taxelor pentru întocmirea documentelor aferente procedurii în plată, dar procentul a fost catalogat drept prea mic de către Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare. Aceasta a solicitat reducerea taxelor cu 90%.

Solicitarea de a reduce tarifele notarile cu 90% este doar o urmare firească a faptului că statul a decis să elimine complet impozitul pentru transferul de proprietate, în cazul dării în plată”, explică oficialii AURSUF.

Pentru a susține acest lucru, cei interesați sunt așteptați să participe la întâlnirea dedicată acestui subiect. Aceasta va avea loc la sediul Ministerului Justiției, iar ultima zi de confirmare a participării este luni, 29 august. Tot până la această dată se mai pot transmite sugestii sau opinii scrise la Ministerul Justiției. Forma actuală a propunerii descurajează darea în plată, explică reprezentanții consumatorilor de servicii financiare.

Momentan, darea în plată este taxată ca orice tranzacție de vânzare-cumpărare, doar că la valoarea datoriei stinse, nu la valoarea de piață a imobilului, deci la sume chiar mai mari. Cei care nu mai pot să își plătească ratele bancare și vor să apeleze la darea în plată nu își permit o asemenea cheltuială, deci întregul demers poate fi oprit înainte de a începe”, explică reprezentanții clienților bancari.

Problema de calcul stă în faptul că, atunci când notarii calculează taxele la soldul creditului, un client care a făcut achiziția în perioada de boom imobiliar are de plătit mult peste valoarea actuală de piață a locuinței. Iar numărul celor care aleg să apeleze la darea în plată este deja mare. Până la mijlocul lunii iulie a acestui an, băncile au primit 3.900 de notificări de dare în plată.

CITEȘTE ȘI:

29 August 2016