Terenurile agricole nu dezmint previziunile specialiştilor: chiar şi în perioadele de criză, acestea aduc un profit garantat. Studiile arată că preţul mediu al terenurilor agricole s-a triplat în ultimii ani şi nu există niciun motiv pentru care să se petreacă o schimbare. Din contră, liberalizarea pieţei reprezintă un motiv solid pentru ca preţul terenurilor agricole să capete un avânt surprinzător.

32743-sustainable-agriculture.jpgTerenurile agricole din România sunt într-o permanentă scumpire. Din 2007 până acum, acestea s-au triplat. Chiar şi în perioada de criză s-a păstrat un ritm ascendent al preţului, în ultimii doi ani marcându-se o creştere de 60%, până la 3.100 euro/hectar, arată studiile companiilor de consultanţă. Cu toate acestea, România este încă mult mai ieftină decât cele mai multe state europene.

„Proprietarii terenurilor agricole pot fi mulţumiţi cu faptul că au vândut mai scump decât vecinii lor, care au semnat tranzacţia anul trecut sau acum doi ani, dar adevărul este că indiferent cât de mulţi bani obţin în această perioadă pe pământul lor, suma este mult subevaluată. Chiar şi dacă obţine 50% peste preţul pieţei, tot cel care cumpără este în avantaj. Pentru că nu contează cât plăteşte clientul, în trei ani îşi recuperează garantat investiţia. Din punctul meu de vedere, nu există un mod mai rapid de amortizare a investiţiei, decât în agricultură”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Robert Dobrescu, manager Nobila Casă Europeană.

Preţurile din România sunt de până la opt ori mai mici decât în majoritatea statelor europene

Acest scenariu ar putea căpăta o amploare şi mai mare, în contextul liberalizării pieţei agricole. Dacă momentan, preţurile se păstrează de până la opt ori mai mici decât în majoritatea statelor europene, acest decalaj se va micşora pe termen scurt. Din analizele specialiştilor, nu există un alt drum decât scumpirea.

„Din 2007 până în prezent, am asistat la triplarea preţului terenurilor agricole şi nu există niciun semn că acest trend se va schimba, mai ales pe fondul liberalizării pieţei, odată cu anul 2014. În ciuda scumpirilor, terenurile agricole rămân o oportunitate atât pentru români cât şi pentru străini. Estimările noastre arată că, până în 2015, preţul terenurilor agricole va creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar”, arată specialiştii DTZ Echinox.

Muntenia şi Banat sunt regiunile cele mai bine cotate pe piaţa terenurilor agricole

Nu mai departe de acum doi ani, preţul mediu era estimat la 1.970 euro/hectar. Totuşi, unele zone se vând mult sub medie, în condiţiile în care România se împarte între regiuni valoroase din punct de vedere agricol şi regiuni care nu sunt de interes pentru majoritatea clienţilor. Astfel, în zonele de Nord-Est şi Sud-Est, terenurile se vând în medie cu 2.600-2.900 euro/hectar, dar în Muntenia şi Banat, preţul urcă până la 3.500-3.600 euro/hectar. În acest moment, cei mai valoroşi proprietari sunt cei care deţin suprafeţe mari, compacte, de teren.

„Leneşii caută terenuri complete, care nu prea mai sunt. Ceilalţi clienţi încearcă să completeze tarlale, lucru care se poate dovedi destul de dificil. Pentru că ţăranul român nu acceptă scenariul în care se uneşte cu vecinii de tarla pentru a obţine un preţ mai bun. Prin urmare, nu pot vinde dacă cei de lângă ei nu sunt interesaţi să vândă”, continuă oficialul Nobila Casă Răsăriteană.

Astfel, proprietarii care deţin loturi de mii de hectare şi au oferte scoase pe piaţă în acest moment, solicită un preţ de 4.000-5.000 euro/hectar. România are o suprafaţă de 14,7 milioane de hectare de teren agricol. Dintre acestea, 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil, 3,3 milioane de hectare reprezintă păşuni, 220.000 hectare vii şi 206.000 hectare livezi.

Preţurile scăzute, calitatea bună a solului, dar şi oferta mare au atras mulţi investitori în acest domeniu, ritmul de investiţii fiind încetinit însă de gradul ridicat de fragmentare a terenurilor, lipsa documentelor cadastrale, birocraţie şi costurile ridicate pentru obţinerea documentaţiilor necesare.

În ceea ce priveşte terenul forestier, în România acesta are o suprafaţă de şase milioane de hectare (25% din aria ţării), din care circa patru milioane de hectare sunt deţinute de stat. În Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafaţa totală a ţării.

Preţul pădurilor din România este cuprins între 2.000 şi 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vândut în România cu circa 70 de euro pe metru cub. Valorile pentru terenurile forestiere s-au menţinut la nivelurile publicate de DTZ în luna februarie a anului trecut.

CITEŞTE ŞI: România, cumpărată de străini? Terenurile agricole, afacerea anului 2014


15 January 2014