Anul 2012 a continuat să aducă scăderi de preţ pe piaţa terenurilor din Capitală. Acest segment de piaţă, cândva vedetă, a înregistrat încă de la începuturile crizei scăderi semnificative de preţ. Terenurile intravilane din Bucureşti s-au ieftinit în acest an cu 7%, în timp ce loturile extravilane au atins scăderi de 11%, potrivit datelor IMOPEDIA.ro. Ca un paradox, în 2012, s-au vândut cu precădere terenurile foarte ieftine şi cele foarte scumpe.

28671-teren.jpgCum au mers vânzările în anul 2012?

„Vânzările merg la fel de patru ani. Vând doar cei care cer un preţ corect. Unde este un preţ corect? La nivelul anului 2005. Aici este puterea de cumpărare. Sunt zone unde preţul poate fi cât cere proprietarul, pentru că sunt zone exclusiviste, care au mereu căutare, indiferent de perioada pe care o traversăm”, spune Cristian N Antonescu, managing partener Immoinvest.

„Terenurile exclusiviste prezintă în continuare interes, sunt bunurile imobiliare care au înregistrat cele mai mici deprecieri. Dezvoltatorii se uită cu interes la ele, dar sunt conştienţi că nu pot să consume mai mult de 20% din valoarea investiţiei sale pentru teren”, adaugă Titel Folea, director de marketing Euroest.

Cine au fost cumpărătorii din 2012?

„Piaţa terenurilor a fost apanajul speculaţiilor în trecut. Lucrurile nu mai stau deloc aşa acum. Cei care cumpără sunt cei care au nevoie, care fac achiziţii pentru folosinţă imediată a terenului. S-au căutat terenurile mici pentru case, atât în zonele bune, rezidenţiale din nord, cât şi în cartierele din Bucureşti. S-au căutat terenuri pentru dezvoltări comerciale, pentru parcuri industriale, situate în zonele cu acces bun spre marile artere de transport”, mai precizează Titel Folea.

„Au cumpărat în 2012 beneficiarii finali. Nici nu se mai pune problema de investiţii acum. Cine să mai investească într-o piaţă spre care nu ştii încotro se duce? Cei care cumpărau înainte pentru investiţii îşi puneau profituri de 50%, 80%, poate chiar şi 100%, acum sunt conştienţi că nu mai au cum să câştige astfel de profituri şi preferă să nu mai investească. În general, cei care au cumpărat au fost beneficiarii finali. Dezvoltatorii caută să aibă un preţ al terenului de 80-100 euro în metru pătrat construit”, ne-a declarat reprezentantul Immoinvest.

Au fost şi ceva investiţii. S-au căutat terenurile, în principal cu autorizaţii, care să poată fi vândute în profit, dar acest profit nu mai poate fi la fel de mare ca altă dată, este de cel mult 30%”, completează Angelo Ciucă, director executiv Neoland.

Spre ce zone s-au orientat cu precădere cumpărătorii?

„Zonele solicitate sunt, de principiu, zonele premium: Cotroceni, Dorobanţi, 1 Mai, Primăverii, Şoseaza Nordului, Floreasca. Găsim pe piaţă oferte foarte bune de terenuri, numai că nu se întâlneşte cererea cu oferta. Mulţi dintre proprietari sunt ancoraţi în vechile preţuri, din perioada de vârf a imobiliarelor. Aceştia au pierdut câteva oportunităţi de a vinde în 2009-2010 şi acum încă încearcă să vândă la un preţ cât mai mare şi nu reuşesc pentru că toţi investitorii caută o incidenţă a terenurilor cât mai mică în metrul pătrat construit”, susţine oficialul Neoland.

Ce tip de terenuri s-au cumpărat în 2012?

„S-au căutate terenuri de 800 – 1.500 mp pentru dezvoltări rezidenţiale mici şi ieftine, mai exact pentru apartamente de până în 60.000 euro, care să se vândă, în principal, prin programul Prima Casa”, răspunde reprezentatul Euroest.

„Suprafeţele căutate au fost între 300 – 600 mp, iar bugetele între 1000 – 1500 euro/mp, vorbim de sume la care chiar s-a tranzacţionat şi de zone premium ale Capitalei. În cartiere, dacă vorbim de zona semicentrală preţurile au fost la jumătate. De regulă, oamenii nu mai caută periferia din cauza infrastructurii”, conchide Angelo Ciucă.

 

CITEȘTE ȘI: La ce să ne uităm când cumpărăm un teren pentru casă?

 

12 December 2012