Banii Nostri - 16.11.2005
 

Specialistii estimeaza scumpiri medii ale metrului patrat intre 25 si 50%

Afacerea-vedeta pare sa fie cumpararea de loturi agricole. Acestea sunt mult mai ieftine, comparativ cu cele din Uniunea Europeana.

Cumperi o parcela de pamant si o vinzi peste cateva luni pe o suma mult mai mare. Acest tip de afacere s-a dovedit foarte rentabila in ultima vreme si se pare ca anul viitor tendinta se va mentine. Ramane de vazut cum vor fi impozitate castigurile obtinute. La ora actuala, statul percepe 10% din diferenta dintre pretul de achizitionare si cel de revanzare.

"In 2006, terenurile vor reprezenta cea mai profitabila investitie, cu un plus pentru cele agricole. Cred ca pentru anul viitor, se poate miza pe o crestere medie de 25-30%, depinde de cati bani vor intra in domeniul imobiliar", a dclarat Ion Radu Zilisteanu, director general la agentia imobiliara Intermedias Bucuresti. "Loturile agricole sunt inca departe de a-si fi atins potentialul de crestere. Sa nu uitam ca in urma cu cativa ani, se purta expresia: milionul si hectarul. Avem diferente mari fata de preturile din Uniunea Europeana, care oscileaza in jur de 2.000-3.000 euro/ha. In Romania abia daca s-a depasit cota de 300 euro/ha. Probabil ca nu vom egala nivelul din UE, dar in viitor tot vom ajunge pe la 75-80% din acest nivel. Pe piata actioneaza speculatori care se orienteaza catre agregarea suprafetelor de teren arabil. Acestia cumpara parcele mici si vand unor investitori puternici dupa ce acumuleaza loturi de 50-100 ha", a mai spus Ion Radu Zilisteanu.

5.000 cereri de locuinte

Piata din Galati promite o animare, avand printre argumente iesirea la Dunare si apropierea de granita cu Ucraina. "Observam semne de scumpire a terenurilor pe toate segmentele pietei imobiliare", a declarat Danut Onofrei, director general la agentia Lazaris 2003 Galati. "La Primarie exista peste 5.000 de cereri pentru locuinte. In acelasi timp, in oras se dezvolta un proiect care vizeaza peste 100 de apartamente cu 2-5 camere, dar la preturi destul de mari, pentru puterea de cumparare a galatenilor: 800-900 euro/mp. Au cautare si loturile extravilane. Nu demult am intermediat o tranzactie pentru o parcela situata in spatele magazinului Metro, care s-a vandut cu 6,5 euro/mp. Zone interesante vor deveni cele adiacente combinatului SIDEX. Unele firme au depozite de materiale si spatii de productie in interiorul orasului. Acestea vor trebui sa se mute, pentru ca de la anul se interzice accesul autovehiculelor de trafic greu. Astfel, la Smardan pretul mediu al terenurilor a crescut in ultima vreme de la 1 la 2 euro/mp, iar la Casandreni (in drumul spre Tecuci), de la 2 la 5 si chiar la 10 euro/mp", a aratat Danut Onofrei.

Utilitati de la Primarie

Si la Cluj-Napoca se prefigureaza oportunitati de castig din acest tip de afacere, mai ales ca edilii se arata preocupati de dezvoltarile imobiliare. "Terenurile au fost si vor ramane cea mai rentabila afacere din sectorul imobiliar. Preturile lor cresc in medie cu 50% pe an", a afirmat Tudorel Sovar, directorul general al agentiei Albatros Cluj-Napoca. "Anul acesta, in orasul nostru, valoarea metrului patrat s-a majorat, in unele zone cu 30%, in altele cu 50% si am avut si salturi de 100%. In 2006, trendul va continua, iar in 2007, probabil ca vom asista la cresteri si mai accelerate. Pentru anul viitor, cele mai interesante zone se anunta a fi Lomb (in nord, la iesirea spre Zalau) si Borhanci-Sopor (in sud-est). Autoritatile locale au anuntat ca se vor implica in viabilizarea acestor zone. Vor fi asigurate utilitati (apa, canalizare, gaz, curent electric), se vor da in folosinta loturi pentru constructia de locuinte destinate tinerilor casatoriti in varsta de sub 30 de ani. Prin urmare, asteptam ca aici preturile sa se dubleze", a adaugat Tudorel Sovar.

Infrastructura din fonduri private

Cu un "cartier rasfatat" se lauda si Timisoara. "Din punctul de vedere al evolutiei preturilor, cea mai buna zona va fi tot Cora-Dumbravita, care a captat atentia investitorilor si in anii precedenti. Acolo, metrul patrat costa intre 25 si 45 euro, dar inspre oras se atinge si 70 euro", ne-a informat Anca Vlad, director general la Imoserv Group Timisoara. "Printr-o initiativa privata, la Cora-Dumbravita se va lucra pe partea de infrastructura si utilitati. Administratia locala va contribui partial, la amenajarea retelelor de apa, canalizare si gaz. O asociatie a proprietarilor din zona se va ocupa de drumuri si alimentarea cu energie electrica. Se vor asigura toate conditiile pentru a se construi si in final lumea sa se mute in locuinte noi. Estimam ca pe toata perioada lui 2006, preturile terenurilor vor creste cu peste 50%, a mai spus Anca Vlad.

Proprietarii rabdatori dicteaza pretul
"Terenurile au luat-o razna in zona Arcasilor din Galati, unde se petrece un fenomen tipic pentru aceasta piata. Un proprietar anunta ca el nu vinde sub 70 euro/mp, dar ceilalti sunt mai grabiti si accepta sume mai scazute. Investitorii cumpara cu 30 euro/mp, stiind ca anul viitor se va ajunge la 70 euro/mp".
Danut Onofrei, director general la agentia imobiliara Lazaris 2003 Galati

Chirii de lux in Bucuresti

"La noi, chiriile sunt destul de scumpe in comparatie cu alte capitale europene, insa Romania capata note bune pentru sectorul viata culturala si de noapte", a afirmat Liliana Vasile (foto), director in cadrul companiei imobiliare Regatta. Dintr-un studiu al companiei, rezulta ca pentru apartamentele de lux, mobilate, chiriile oscileaza intre 1.000 euro/luna (la cele cu un dormitor) si 3.900 euro/luna (la cele dotate cu patru dormitoare). La apartamentele nemobilate de lux, tarifele variaza intre 700 si 2.800 euro/luna. Pentru vilele mobilate se plateste de la 2.500 euro/luna (pentru cele cu trei dormitoare) la 6.000 euro/luna (pentru cele cu cinci dormitoare). Vilele de lux nemobilate se inchiriaza la sume intre 2.000 si 4.000 euro/luna.

"In ultimii doi ani, numarul tranzactiilor pe piata inchirierilor rezidentiale a crescut foarte mult. Locatiile elitiste, istorice, precum Primaverii, Aviatorilor, Dorobanti si mai ales Parcul Herastrau, au fost invadate de imobile care arata mai mult sau mai putin occidental, dar ofera acelasi grad de confort", a mai spus Liliana Vasile.

Notarii au sediu nou

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Camera Notarilor Publici Bucuresti si Casa de Asigurari a Notarilor Publici inaugureaza, saptamana aceasta, sedii noi, situate in cladirea de pe strada Gral Berthelot nr. 42 A (foto). Cu acest prilej, in perioada 17-20 noiembrie 2005, se desfasoara simpozionul cu tema "Notarul si fiscalitatea", se arata intr-un comunicat al Uniunii. Evenimentul vine sa aniverseze 10 ani de la infiintarea Institutiei Notarului Public din Romania.

Proiecte Litexco, in pregatire

Grupul Litexco pregateste un al doilea proiect imobiliar in Bucuresti, dupa ce a construit cladirea de birouri clasa A din strada Stirbei Voda (foto), printr-o investitie de 3,5 milioane de euro. Complexul de pe Stirbei Voda dispune de o suprafata utila de 1.516 mp, de 29 locuri de parcare si o sala de conferinte pentru 100 de persoane. Totodata, grupul a achizitionat in acest an 300 de hectar de teren in zona de sud-vest a tarii, pentru dezvoltarea unor proiecte agricole, ne-a informat Isabel Pardos, membru in Consiliului de Administratie. Companie elvetiana cu activitate in Europa Centrala si de Est, Litexco a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 70 milioane de euro.

Valentin Gros - Banii Nostri

16 November 2005